Esra Özkan: “Kürasyon, profesyonel sanatçılarla birlikte yolun başında olan genç sanatçılara ev sahipliği yapıyor.

Esin Hamamcı, dArt Dijital Sanat Platformu’nun uzman kurucu üyesi Esra Özkan ile platform, NFT’ler ve “Dijital Sanat Sergi”si üzerine konuştu.

Esin Hamamcı, dArt Dijital Sanat Platformu’nun uzman kurucu üyesi Esra Özkan ile platform, NFT’ler ve “Dijital Sanat Sergi”si üzerine konuştu.

Dijital sanatlar küratörü olarak Samsung ile başladığınız “Dijital Sanat Sergi”si projeniz nasıl gelişti?

dART Dijital Sanat Platformu, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında hayata geçti. Hakan Yılmaz ve Devrim Danyal projenin başından beri platformun uzman kurulunda yer alıyorlar. Ben ise biraz daha sonra, yaz aylarına doğru projeye dahil oldum. Platform kapsamında o sıralar hayata geçirilmesi planlanan dijital sanat sergisi projesini dinlediğimde çok heyecanlandım. Çünkü dijital sanatların mağazanın içine girmesi demek herkes için daha ulaşılabilir, erişilebilir olmayı mümkün kılacaktı. Daha da önemlisi dijital sanat artık sadece İstanbul merkezinde olmaktan çıkıp Karadeniz, Akdeniz, Doğu, Ege bölgelerine de de gidecekti. Nitekim öyle de oldu. Şu an 11 il 26 mağazadayız.

-Sergideki eserlerin ortak noktası nedir? Hangi “kavram” etrafında birleşiyor?

Samsung Türkiye ailesi, Devrim Danyal ve Hakan Yılmaz ile birlikte yaklaşık 6 aydır sergi özelinde çalışıyoruz. Kürasyon, profesyonel sanatçılarla birlikte yolun başında olan genç sanatçılara ev sahipliği yapıyor. Bunu yaparken de dijital sanatların fotoğraf, foto manipülasyon, algoritma, yeni medya, illustrasyon, AR eser üzerine ilerlemek istedik. Hiç bilmeyen bir izleyicinin kolayca anlamasını sağlamak, bu alana girmek isteyen bir sanatçı adayının kendisinin de yapabileceğini göstermek kriterlerimiz arasındaydı.

-11 ilde 26 farklı lokasyondaki Samsung mağazası özelinde hazırlanan dijital sergide hangi sanatçıların eserleri yer alacak? Onlar bu projeye nasıl dahil oldular? Bu süreçten biraz bahsetmek ister misiniz?

Barış Kabalak, Berk Kaan Kaya, Berk Kır, Fuat Değirmenci, Hakan Yılmaz, Hilal Özdemir, Uğur Acil, Yonca Karakaş’ın eserleri yer alıyor. Sanatçıların kendi içerisinde de kolabrasyon yaptığı bir sergi oldu. Örneğin Uğur Acil, Yonca Karakaş ile birlikte çalıştılar. Yonca Karakaş’ın eserine, Uğur 3 boyut kattı. Yine Uğur Acil Fuat Değirmenci’nin eserine uygulama üzerinden destek oldu. Barış Kabalak da uzun zamandır Hakan Yılmaz ile birlikte çalışıyor. Berk Kaan Kaya’da Samsun’da yaşayan genç bir sanatçı arkadaşımız ve Hakan Yılmaz ile temas halinde. Berk Kır’da hepimizin sektörde tanıdığı başarılı bir fotoğrafçı. Hilal Özdemir ise yeni medya sanatçısı ve kendisi de sektörün bilinen isimlerinden. Sergi için aynı zamanda izleyiciyi de düşünerek, mağaza içi deneyimini Samsung ekibi ile birlikte tasarladık diyebilirim.

-Sizce NFT’ler sanat sektöründe nasıl bir değişim yarattı?

Sanatçılar özelinde daha bağımsız olmayı mümkün kılabildi. Sanatçılar duvarları olan fiziksel alanlar yerine duvarları olmayan galerilerde, platformlarda eserlerini sergilediler. Satış yapabildiler, koleksiyonerlerini bulabildiler. Aynı zamanda NFT’ler sanat sektörü ile kolabrasyon yaparak çalışmayı aktif kıldı. Özellikle DAO projeleriyle birlikte sanatçı bireysel üretmektense topluluklarla hareket ettiler. Hukuki boyutunu da unutmamak lazım. Sanatçı ve koleksiyoner arasındaki akıllı sözleşmeler aslında sektöre şeffaflıkta kazandırdı diyebiliriz. Dijital sanatlar özelinde ise kadın sanatçılar daha çok yer almaya başladı. Dijital sanatlar alanında eserler daha fazla sergileyerek, bilinir olmasını mümkün kıldı.

-Samsung’un dArt platformu dijital sanatlar ve yeni teknolojiler üzerine eğitimler yapıyor. Siz de bu platformun uzman kurulu üyesisiniz. Platformun eğitimleri ve etkinlikleri nasıl gidiyor? Buradaki faaliyetlerinizden bahsetmek ister misiniz?

Bugüne kadar platformun eğitim videolarına 5 milyon kişi erişim sağlamış durumda. Aslında yoğun bir talep var. Videoları izledikten sonra genç sanatçılar genelde Instagram platformundan iletişime geçiyor.. Güzel yorumlar alıyorum. Eğitimler yüklenmeye devam edecek. Tek benim videolarım da yok. Hakan Yılmaz ve Devrim Danyal’ın da videoları var. Hepimiz kendi uzmanlık alanlarımızı anlatıyoruz. Örneğin Devrim Danyal NFT’lerden bahsediyor, Hakan Yılmaz dijital bir sanatçı olmanın yolunu anlatıyor. Ben ise daha çok sanatçıların başvurabilecekleri, eserlerini gönderebilecekleri festivallerden, fuarlardan bahsederken küratörlere nasıl ulaşabileceklerini anlatıyorum.

Önceki

Instagram, NFT Özelliklerini Devre Dışı Bırakıyor

Sonraki

Fijital: NFT’ler aracılığıyla bir sanat deneyimi yaratmak

Related Posts
Devamını Oku

Kreatif Dünyada Bir Mimar: Ceren Arslan

Esin Hamamcı, dijital sanatçı ve Kelly Wearstler Stüdyosu'nda konsept tasarımcısı olan, Archdaily Görselleştirme Ödülü'nü kazanan mimari tasarımcı Ceren Arslan ile konuştu.
Devamını Oku

Metaverse, Queer ve Dijital Kültür Üzerine Diyaloglar

İlker Cihan Biner, Atakan Yorulmaz ile toplumsal cinsiyet ile avatarlar arasındaki ilişkilerden Antik Yunan'dan bugüne teknolojik bakışları etkileyen meseleleri odağına alan bir söyleşi gerçekleştirdi.
Total
0
Share