Homo Erotizmin Sınırlarında: Muscular Theology

İlker Cihan Biner, Cihan Bacak’ın ‘Muscular Theology’ serisi üzerinden homo erotizmi konuşuyor.

Cihan Bacak ‘Muscular Theology’ serisiyle homo erotizmin en uç sınırlarına kadar giderek bir fantezi evreni yaratıyor.

Tüm bu diziyi yaratırken yapay zekâ ile çalışan sanatçının görselleri 5-15 Ekim tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak 212 Photography İstanbul’da ‘Gerçeklikten Foto-Gerçekliğe’ bölümünde sergilenecek.

Cihan Bacak ile ‘Muscular Theology’nin oluşum aşamalarını, yapay zekâya bakış açısını ve daha pek çok şeyi konuştum.

Cihan Bacak – Muscular Theology

‘Muscular Theology’ fikri nereden doğdu?

Tarihte dini inançlarını bedenlerine özenle bakarak ve geliştirerek gösteren bir Hristiyan akımından ilhamla projeye başladım. Erkek bedeni ile (fotoğrafçılığa başladığımdan beri üzerine çalıştığım) hareket kavramını bir araya getirdim. Homo-erotizmi bakan her çeşit göze erişilebilir şekilde sunmak amaçlardan biriydi. Muscular Theology, spor salonunda bolca zaman geçirdiği belli olan farklı sınıf ve milletlerden çağdaş erkek hikayelerini estetik bir şekilde sunmaya dayalı uzun vadeli bir proje. Aslında bir fantezi evreni ve her hikayeyle gelişmeye devam ediyor. Instagram hesabından yapay zekanın gelişimiyle beraber projedeki karakterlerin de derinlik kazandığını gözlemlemek kaçınılmaz.

Projenin fitilini ateşleyen son 2 yılda düzenli olarak gitmeye başladığım spor salonu rutini. Daha önce sporla ilişkisi olmayan ben için yeni kapılar açan bir nevi mabet oldu. Hem zihinsel, hem de fiziksel olarak bir dönüşümü başlatmak ve şahit olmak beni büyüledi. Bedene bakış açım değişti ve gelişmiş olan bir vücuda olan saygımı başka bir boyuta taşıdı. Salonda geçirdiğim zamanlarda aklıma kazınan anlar ve kadrajların hepsini fotoğraflamam imkansızdı ama bilgisayar başında, onlara istediğim şekli vermekte serbesttim. Kafamdaki resimleri pop müzikle ve sporda obsesif şekilde dinlediğim pop şarkılarının sözleriyle bir araya getirdim ve proje doğru. Yapay zekâyla olan bağım bu şekilde yılın başında başladı ve her gün de evriliyor.

Cihan Bacak – Muscular Theology

‘Muscular Theology’ herhangi bir sanat etkinliğinde yer alacak mı?

Devam etmekte olan seriden parçalar ilk kez fiziksel olarak 212 Photography Istanbul’da ‘Gerçeklikten Foto-Gerçekliğe’ bölümünde 5-15 Ekim tarihlerinde Müze Gazhane’de sergilenecek. Sonrası için şu an Paris merkezli Apollo Magazine’e özel bir seri hazırlıyorum. Yalnızca 6 aydır içerisinde olduğum bir alan ve yayılma hızı ve ilgiden memnunum. Başka üzerine konuştuğumuz fikirler, belki işlerin satışı gibi alternatif projeler de mevcut.

Cihan Bacak – Muscular Theology

Yapay zekâ çalışmalarınızın neresinde duruyor?

2017’den beri fotoğraf çekiyorum ve fotoğrafta çağdaş dans, hareket, moda ve bu öğelerin gerçekçi kullanımı bu alanda takıntılı ve tutkulu bir şekilde üzerine çalıştığım alanlar oldu. Yapay zekâyla beraber bu deneyimi erkeklik halleri ve bedeni ile birleştirmeye karar verdim. Yapay zekâ, fotoğrafta gerçekleştirmemin çok daha zor olacağı fikirleri kendi başıma, istediğim anda gerçekleştirmeme ve dış faktörlere, prodüksiyona bağlı olmadan yüzde yüz yaratıcı özgürlükle kafamdaki resimleri elde etmemi sağlıyor. Bu anlamda son derece tatmin olmuş hissediyorum. Muscular Theology benim için bir fantezi evreni ve evriliyor, gelişiyor. Midjourney’e (kullandığım yapay zekâ platformu) gelen her update’le beraber aslında kendime yeni güncellemeler geldiğini düşünüyorum.

Ve bu alanda çalışmayan kişilerin kapalı fikirlerini tutucu ve can sıkıcı buluyorum. Üreten herkesin mesai harcayıp kendine uyan yapay zekâ portalını keşfedip buna zaman vermesini tavsiye ediyorum. Çünkü bu alanda hiç bilgisi olmayan kişilerle konuşmak ve fikir alışverişinde bulunmak, bu mesaiyi harcayan için çok zorlayıcı oluyor.

Cihan Bacak – Muscular Theology

Gelecek projelerinizde yapay zekâ çalışmalarınızda yer alacak mı?

Devlet Opera ve Balesi’nin bu sezon prömeriyeri yapılacak bir gösterisi için A.I. görseller çalışmaya başlayacağım. Ayrıca bir de 212 Studio’nun yapımını üstlendiği tematik bir sergisi için bir iş üzerinde çalışıyorum. Bunlara ek olarak doğru zaman geldiğinde, doğru kişilerle, fotoğrafla ve yapay zekanın birbirine girdiği bir çağdaş dans/moda projesi yapmak çok istiyorum. Kafamda bunla ilgili çok fazla şey dönüyor. Eminim bir noktada onlar da bir zemine oturur ve bir işe dönüşür. 

Cihan Bacak – Muscular Theology

NFT ile ilgili ne düşünüyorsunuz? İleride ürettiğiniz görselleri NFT gibi farklı dijital alanlarda görebilecek miyiz?

Doğru zamana inanıyorum. Hırslı ve üretken biri olmama rağmen bir şeyleri olgunlaştırmadan yalnızca görünüm kazanmak adına yapıyor olmak tercih etmeyeceğim bir şey. Doğru platform/kişi/kurumlarla organik ve içime sinecek şekilde olduğu durumda her fikre ve teklife açığım. Ama multi-disipliner ve birden fazla iş tanımı olan biri olarak yaptığım her şeyi doğru ve iyi görünen şekilde yapmaya takıntılı olduğumu söyleyebilirim. Bu alanda tekliflere ve yönlendirmelere açığım.

Önceki

Serdar Yaşar: "Sanatçıların dijital teknolojiyi anlamalarına ve iş akışlarına dahil etmelerine yardım etmek için Piksel.'i tasarladık."

Sonraki

Kadim Sembollerin İlhamıyla: Sanatçı Esma Yazıcı ile Tanışın!

Related Posts
Devamını Oku

Kreatif Dünyada Bir Mimar: Ceren Arslan

Esin Hamamcı, dijital sanatçı ve Kelly Wearstler Stüdyosu'nda konsept tasarımcısı olan, Archdaily Görselleştirme Ödülü'nü kazanan mimari tasarımcı Ceren Arslan ile konuştu.
Devamını Oku

Metaverse, Queer ve Dijital Kültür Üzerine Diyaloglar

İlker Cihan Biner, Atakan Yorulmaz ile toplumsal cinsiyet ile avatarlar arasındaki ilişkilerden Antik Yunan'dan bugüne teknolojik bakışları etkileyen meseleleri odağına alan bir söyleşi gerçekleştirdi.
Total
0
Share