Serdar Yaşar: “Sanatçıların dijital teknolojiyi anlamalarına ve iş akışlarına dahil etmelerine yardım etmek için Piksel.’i tasarladık.”

Esin Hamamcı, Piksel. | O’art Yeni Medya ve platformun Misafir Sanatçı Programı mezunlarının karma sergisi “Yumuşak Disiplin” üzerine Proje Koordinatörü Serdar Yaşar’la konuştu.

Esin Hamamcı

Plastik sanatların her alanından genç sanatçılara ve sanatçı adaylarına dijital sanatların türlerini, üretim yöntemlerini, arkasındaki teknolojileri ve düşünce yöntemlerini anlatmak; nihai olarak dijital teknolojiyi anlamalarına ve iş akışlarına dahil etmelerine yardım etmek için tasarlanmış bir eğitim, destek ve komünite oluşturma programı Piksel. Yeni Medya ve platformun Misafir Sanatçı Programı mezunlarının karma sergisi “Yumuşak Disiplin” yeni sanatçılara alan açıyor. Sergi üzerine Proje Koordinatörü Serdar Yaşar’la konuştuk.

Piksel. Yeni Medya Proje Koordinatörü Serdar Yaşar

Piksel. Yeni Medya’nın sanat dünyasının tüm bileşenlerini bir araya getiriyor. Bu açıdan dijitali, yeni olanı ve yeni sanatçıları da takip ediyor. Başlangıç hikâyesi nasıl bir motivasyonla oluştu?

+ Piksel.’in kuruluş motivasyonu, en özet şekliyle Türkiye’de hakim olan konvansiyonel sanat eğitimi yanında yeni medya alanında kendini geliştirmek isteyen, özellikle genç sanatçılara bir kapı açmaktı. Sanatçıların dijital teknolojiyi anlamalarına ve iş akışlarına dahil etmelerine yardım etmek için tasarladığımız Piksel., temelde bir eğitim ve komünite oluşturma programı aslında. 

Her ne kadar hedef kitlemiz sadece sanat üretimi yapan kişileri kapsıyor gibi görünse de, ki yola ilk çıktığımızda kısmen böyleydi diyebilirim, Piksel.’in yeni dönemleriyle birlikte ana odağımızı bir yandan burada tutmaya devam ederken diğer yandan da sadece sanat üretimiyle ilgilenen kişileri değil, 3B tasarım, oyun tasarımı ve geliştirilmesi, gerçek zamanlı / etkileşimli görsel şovlar vb. çok farklı alanlarla profesyonel/mesleki bağlamda ilgilenmek isteyen diğer katılımcılarımıza da bootcamp usülü yazılım eğitimleri verdik. Bugün Piksel. komünitesi gerek ana program sanatçıları gerekse diğer programlarımızdaki (Piksel.Masterclass vb) katılımcılarımızla oldukça büyük bir topluluk ve büyümeye devam ediyor. Tüm projenin gidişatından oldukça memnun olduğumuzu söyleyebilirim.

Bu mecrada bizleri neler bekliyor.? Halihazırda devam eden programlarınız ve yeni projeleriniz nelerdir?

+ Piksel.’de güncel olarak birkaç farklı program, meraklılarını karşılıyor. Projenin kurulduğu ilk yıl sadece sanat pratiğiyle ilgilenen katılımcılara yer verdiğimiz misafir sanatçı programımıza ek olarak sonraki yıllarda, eğitim/mentorluk bağlamında farklı bir hedef kitlesi olan “Piksel.Masterclass”ı da başlattık. Piksel.’in tüm programlarını kısaca şöyle özetleyebiliriz: 

  • Ana Program: Misafir sanatçı programı olarak da adından söz ettiğimiz ana programda, her yıl sanatçılara yönelik bir açık çağrı ile başlıyoruz. Açık çağrıda belirlediğimiz kriterleri karşılayan sanatçılar, titiz bir değerlendirme sürecinden geçiyor ve 10 kişinin seçimiyle bu değerlendirme süreci tamamlanıyor. 

Yaklaşık 4-5 ay süren ana programa seçilen sanatçılar, her hafta, Türkiye ve dünyada adından söz ettiren yeni medya sanatçılarıyla mentor oturumlarında bir araya geliyor. Bu mentor oturumlarına ek olarak sanatçıların üretim sürecine katkıda bulunma amacıyla 1 yıl süreyle burs desteği sağlıyoruz. Ayrıca ana program katılımcılarının global çapta network geliştirmesini de hedeflediğimiz için ayrı bir değerlendirme süreciyle 2 sanatçıyı ABD veya Avrupa’daki diğer misafir sanatçı programlarına Piksel. desteğiyle gönderiyoruz. 

4-5 aylık sürecin sonunda yapılan dönem sonu sergisinde sanatçılar, program boyunca öğrendiklerini de uygulayabildikleri bir eser üretim sürecinin parçası oluyor. Yumuşak Disiplin sergisi de 22-23 dönemi sanatçılarının bir ürünü.

Son olarak, ana programdaki sanatçılarımız Piksel.’in diğer tüm projelerinden de koşulsuz şartsız faydalanma imkanına sahip.

  • Masterclass: Bu alt program, Piksel.’in ilk yılının ardından sürekli aldığımız “Projede yazılım odaklı teknik eğitimler de olmalı.” geribildirimi ile ortaya çıktı diyebilirim; ki bu da komünitemizdeki fikirleri gerçekten önemsememizle ilgili bir durum. Piksel.’de en büyük amacımız, katılımcılarımıza maksimum fayda sağlamak.  

Masterclass’ta sanat odaklı bir pratikten ziyade 3B tasarım ve dijital medyada en çok kullanılan yazılımların ve araçların öğretimine odaklanıyoruz. Unreal Engine, TouchDesigner, Houdini, Adobe After Effects, Adobe Photoshop, Yaratıcı Kodlama temel eğitim başlıklarımız. 

Seçim kriterleri ana programdan farklı olan Masterclass’ta katılımcılar, her eğitim başlığı için alanında uzman eğitmenlerimizin öncülüğünde toplamda 4 gün, 24 saatlik yoğun bir teknik eğitim alıyor. Eğitim bitiminden sonra ilişiğimizin kesilmesi gibi bir durum olmadığı gibi katılımcıların çeşitli projelerde yer alması için destek veriyoruz. 

  • Piksel.Talks: Temel değerlerimiz arasında bir komünite oluşturmanın yer aldığını söylemiştim. Piksel.Talks da bu ideal doğrultusunda misafir moderatörler tarafından oluşturulan bir konuşma programı. Burada farklı alanlarda çalışan sanatçılardan, galeri ve müze direktörlerine, küratörlere, uluslararası sanatçı misafir program yöneticilerine kadar geniş bir yelpazede konuklarla Piksel. katılımcılarımız, bir araya gelme ve sohbet etme imkanı buluyor.
  • Piksel.Bülten: Piksel.Bülten aylık yayınladığımız bir yayın ve burada sanat dünyasından, vizyonunu, hayata ve sanata bakışını merak ettiğimiz bir konuğumuz oluyor. Kendisine alanıyla ilgili yönelttiğimiz soruların yanı sıra kitap, yayın önerisini, çalışırken ya da özel olarak o ay en çok dinlediği çalma listesini de bülten içeriğinde bulabiliyorsunuz. Bülten yayınımız sayesinde takipçilerimiz hem ilgi duyduğu kişilerin fikirlerini ve önerilerini okuyabiliyor, hem de Piksel.’deki güncel gelişmeleri inceleyebiliyor.  

Piksel. Yeni Medya’nın yeni sergisi “Yumuşak Disiplin” açıldı. Sergi izleyicilerine neler söylüyor?

+ Yumuşak Disiplin, geleneksel sanat tekniklerinin dijital sanat ile bir araya geldiği karma bir sergi. Ekmel Ertan ile katılımcı sanatçıların kolektif küratörlüğünde, teknolojinin bu dünyayı değiştirme gücünü ‘nesneyi disipline etmek’ diye kodlayan sanatçıların eserleri tabii ki de bir ilişki içinde fakat her biri işlerini çok farklı tekniklerle üretti. Dolayısıyla ziyaretçilerimiz, sergide dijital üretim bakımından çok farklı kombinasyonlarla karşılaşıyorlar.

Serginin fikrî arkaplanı için de küratörümüz Ekmel Ertan’dan alıntı yapmak istiyorum: “Yumuşak Disiplin tam da teknolojinin ve özellikle dijital teknolojilerin kendi rızamızla bizi kendi disiplinine sokmasını ele alıyor. Teknolojiyle bedenlerimizin, zihnimizin ve toplumsal varlığımızın nasıl bir dönüşüme maruz kaldığını sorguluyor.”

Sergide eserleri yer alan sanatçılar ve küratör Ekmel Ertan.

Yumuşak Disiplin, 6 Ekim’e kadar Alan Kadıköy’de ziyaretçilerini bekliyor.  Fakat bu tarihten sonra da VR olarak deneyimlenebilecek. Serginin erişilebilirliğini maksimize etmeyi hedeflediğimiz için böyle bir yola başvurduk. 

Önceki

Piksel. | O’art Yeni Medya'nın "Yumuşak Disiplin" Sergisinin Sanatçıları Anlatıyor

Sonraki

Homo Erotizmin Sınırlarında: Muscular Theology

Related Posts
Devamını Oku

Kreatif Dünyada Bir Mimar: Ceren Arslan

Esin Hamamcı, dijital sanatçı ve Kelly Wearstler Stüdyosu'nda konsept tasarımcısı olan, Archdaily Görselleştirme Ödülü'nü kazanan mimari tasarımcı Ceren Arslan ile konuştu.
Devamını Oku

Metaverse, Queer ve Dijital Kültür Üzerine Diyaloglar

İlker Cihan Biner, Atakan Yorulmaz ile toplumsal cinsiyet ile avatarlar arasındaki ilişkilerden Antik Yunan'dan bugüne teknolojik bakışları etkileyen meseleleri odağına alan bir söyleşi gerçekleştirdi.
Total
0
Share