İlker Cihan Biner Türkiye’nin yeni NFT platformunun kurucularına merak edilenleri sordu

İlker Cihan Biner, monoco.io ekibi ile blok zincir teknolojisi ve yarattığı imkânlar üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Köşemde röportajlar yayınlamamın sebepleri var. İlki; NFT ağının açık ve aynı zamanda tartışılabilir düzlemi. İkincisi ise bu dijital alanları deneyimleyen oluşumların, sanatçıların, akademisyenlerin, koleksiyonerlerin ya da aktivistlerin fikirleri.

Güncel olanı takip etmenin böyle bir değeri var. Bakış açısı geliştirirken her daim dijital sahalardaki değişimi gözlemlemek, değerlendirmek önemli.

Bu kez köşemde monoco.io’yu ağırlıyorum. Platformun kurucusu Selman Bilal yöneticisi ise Özhan Kakış.

monoco.io’nun yarattığı imkânları, blok zincir teknolojisini ekibe sordum. NFT’ye dair ortaya çıkan güvensizlikler, monoco.io’nun bellekle olan bağlantıları gibi mevzuları da konuştuk. Nitekim blok zincirin akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz topluluklar ağı yarattığı gerçeğini cepte tutarak bu meseleleri tartışmak önemli.

O halde lafı çok uzatmadan söyleşiye bağlanalım.

İlker Cihan Biner: monoco.io’nun oluşum sürecini sizlerden dinleyebilir miyiz?

Video sanatını merkezine alan ve kâr amacı gütmeyen kurumumuz Bilsart’ta, dijital eserlerin orijinalliğinin kanıtlanması ve korunması bizi hep düşündüren konulardan biriydi. Bununla beraber yakın bir zamanda B3 Koleksiyonu’nda yer alan eserlerin sigortalanması sürecinde, eserlerin sertifikalarını bulmada yaşadığımız zorluklar, özgünlük sertifikalarının kaybolması, eksik olması gibi sorunların önüne geçebilmek için daha kalıcı bir çözüm bulma arayışıyla birleşti. Bu arayış esnasında, özellikle Süha Bilal’in yönlendirmesiyle, blok zinciri teknolojisinin yapısı gereği en iyi çözümü sağlayacağı konusunda hem fikir olduk. Süha Bilal’in kripto dünyaya olan ilgisi ve bu alandaki bilgisi, Selman Bilal’in bir çağdaş sanat koleksiyoneri olarak deneyimi, sanatçı hakları konusundaki tutumu ile blok zinciri teknolojisi çatısı altında birleşti. Şirket bünyesinde bulunan tecrübeli IT ekibi ve kreatif ekibin, bu yeni alanda tecrübeli bir ekip ile desteklenmesiyle proje üzerinde çalışmalara başlandı.

İlker Cihan Biner: Blok zincir teknolojisi bir bakıma kolektif hafıza. Bu anlamda monoco.io dijital sanat ve bellekle ilişkili olarak neler yapacak?

Blok zincir teknolojisi hem açık kaynak yazılım temeliyle hem de hesap defterine giren verilerin tüm kullanıcılara açık olması itibariyle bir açıdan girdi ve çıktı arşivi olarak görülebilir. Her kullanıcının ulaşabileceği bir paylaşım olan veri girişlerinin ve çıkışlarının herkes tarafından görülebilir olması ve tüm şeffaflığıyla mevcut olması kitleleri bu teknolojiye çeken ana unsurlardan biri. Alanında öncü bir mecra olan platformumuzun hesap defterinin, ileride Türkiye’deki NFT piyasasına ve blok zincir-çağdaş sanat kesişimine odaklanan araştırmalarda değerli bir kaynak olacağını ve anlamlı bir etkileşim alanı oluşturacağını düşünüyoruz.

Görsel Tasarım: İpek Sürdüm 

İlker Cihan Biner: Design Unlimited‘ın İlkbahar-Yaz sayısında Merve Akar Akgün’e verdiğiniz söyleşide* monoco.io üzerinde blog sayfası bulunacağı yazıyordu. Bloğun içeriğinden bahseder misiniz?

Blok zincir teknolojisi günümüzde yaygın olarak kullanılsa da bu konuya özel ilgisi olmayan kişilerin bu teknolojiye olan uzaklığının farkındayız.

monoco.io olarak hedefimiz bu teknolojiyi çağdaş sanata hizmet eder şekilde kullanmak ve ziyaretçilerimizi bu iki dünyanın kesişiminde buluşturmak. Bu misyonla, çağdaş sanat eserlerinin blok zincir teknolojisine dâhil edilmesine aracı olmanın yanı sıra, bu alanda informatif bir alan yaratılmasını kıymetli buluyoruz. Bizim için “Journal” sayfası monoco.io platformunun diğer iki birleşeni olan “art platform” ve “certification” kadar önemli.

Her yeni inovasyonda olduğu gibi yeni ve popüler bu alanda da çevrimiçi ve basılı mecralarda kaotik bir bilgi yükü mevcut. Amacımız ise doğru, özel ve kolay anlaşılır içerikler paylaşmak. “Journal” sayfamızda her ay farklı yazarlar tarafından yazılmış özgün içeriklere, sanatçılar, kurumlar ve alanında uzman kişiler ile röportajlara ve çağdaş sanat ve NFT alanındaki önemli gelişmeler/haberlere yer vermek hedeflerimiz arasında.

İlker Cihan Biner: Bilhassa dijital alanlarda çalışan ve size ulaşmak isteyen sanatçılar nasıl bir yol belirlemeli?

Platform olarak tüm çağdaş sanatçılara eş mesafedeyiz. Platformumuzda eserlerinin yer almasını isteyen sanatçılar, resmi iletişim kanalımız olan info@monoco.io e-mail adresinden bize ulaşabilirler.

İlker Cihan Biner: NFT ağına dair bazı güvensizlikler ve belirsizlikler var. Bilhassa güncel sanat ortamında uzun zamandır var olan kimi sanatçılarda bir mesafe alma söz konusu. Sanatçı görüşmelerinde bu durumlara dair diyaloglar yaşadınız mı?

Bu konu bizim de sürekli gündemimizde. Güvensizlik ve belirsizliğin dışında karşılaştığımız karışıklıklardan birisi de dijital sanat ile blok zinciri / NFT teknolojisinin birbiriyle karıştırılıyor olması. Dış dünya tarafından lanse edilen, bir token içerisine yerleştirilmiş görsellerin sanat eseri olduğu fikri, bu teknolojinin temsil ettiği ana konulardan insanları uzaklaştırıyor.

Biz merkezine çağdaş sanatı alan bir platform olarak, sanatçılar, kurumlar ve koleksiyonerlerin beklenti ve endişelerini göz önünde bulundurarak, özgün bir güvenlik yöntemi geliştirmeye odaklandık. Bu bağlamda iş geliştirme sürecimizde onları dinleyerek yaptığımız güncellemelerle, olumsuz düşüncelerin birçoğunun olumlu bir perspektife kaydığını görmek bizi oldukça heyecanlandırıyor.

*Merve Akar Akgün’ün monoco.io‘nun kurucusu Selman Bilal ile röportajı: https://www.unlimitedrag.com/design-unlimited

İlker Cihan Biner

Önceki

Ümit Sural Yazdı: Galeri Duvarlarındaki Televizyon Ekranları

Sonraki

Cihan Çankaya: “Dijital sanat sonuç olarak dijitalleşen ve inovasyon çılgınlığının yaşandığı bu dönemin bir estetiği olarak karşımıza çıkıyor.”

Related Posts
Devamını Oku

Kreatif Dünyada Bir Mimar: Ceren Arslan

Esin Hamamcı, dijital sanatçı ve Kelly Wearstler Stüdyosu'nda konsept tasarımcısı olan, Archdaily Görselleştirme Ödülü'nü kazanan mimari tasarımcı Ceren Arslan ile konuştu.
Devamını Oku

Metaverse, Queer ve Dijital Kültür Üzerine Diyaloglar

İlker Cihan Biner, Atakan Yorulmaz ile toplumsal cinsiyet ile avatarlar arasındaki ilişkilerden Antik Yunan'dan bugüne teknolojik bakışları etkileyen meseleleri odağına alan bir söyleşi gerçekleştirdi.
Devamını Oku

Benlik Tasarımı, Dijital Sanatın Etkileri

İlker Cihan Biner, bu ay köşesine Süleyman Yılmaz'ı konuk ediyor. Kendisiyle dijital sanatın getirdikleri, malzeme ve estetik ilişkisi, dijital sanatın seyri, sanat tarihi ile NFT ilişkisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Total
1
Share