Yiqing Chen: “Sergilenen eserim, görünür ışık, bilgi ve teknoloji ontolojisi üzerine devam eden araştırmalarımdan ortaya çıkan, dokunaklı bir CGI filmi olan ‘Flickering Breath’.”

Monoco.io’nun düzenlediği ilk açık çağrının kazananı Yiqing Chen ile eseri “Flickering Breath” ve yeni medya görüşleri üzerine konuştuk.

Monoco.io’nun düzenlediği “New Horizons” isimli ilk açık çağrının sergisi 18 Mayıs – 17 Haziran 2023 tarihleri arasında Bilsar Binası No:90/A’da izleyici ile buluşacak. Biz de sergi üzerine Açık çağrının kazananı sanatçı Yiqing Chen ile konuştuk.

Esin Hamamcı

Monoco.io ile yollarınız nasıl kesişti? Serginin hikayesi nasıl başladı?

Monoco.io’nun “New Horizons” açık çağrısına başvurdum ve birkaç ay sonra görüşme için benimle iletişime geçtiler. O, Özhan (Kakış) ve diğer jüri üyeleriyle ilk tanışmamdı. Bir gün sonra kazanan olarak seçildiğimi ve ödülü aldığımı öğrenince şaşırdım. Para ödülü, yaratıcı çalışmamı desteklemeye devam etmek için kullanılacak. Proje böyle gelişti.

Burada hangi çalışmalarınıza yer veriliyor? Onları nasıl tanımlarsınız?

Sergilenen eserim, görünür ışık, bilgi ve teknoloji ontolojisi üzerine devam eden araştırmalarımdan kaynaklanan dokunaklı bir CGI filmi olan “Flickering Breath”. Görünür ışık iletişimi araştırmalarında ışık, insanlık tarihinde her zaman frekans, elektromanyetik dalgalar ve iletişim ile ilişkilendirilmiştir. Işığın kutsal olduğu, dini ve güneş tanrılarıyla anlatısı dışında, materyalist bir bakış açısıyla ışığın keşfidir. Platon’un mağarasındayken, ateşin ışığı nesnelerin şeklini kayaya yansıtır. Maddenin biçimi, ışık tarafından ani bir gölge olarak yeniden üretilir. Işığın kaderi, görüntü ve bilginin yanı sıra, ışığın retinada görüntülenmesi ve maddenin gösterimi (görme ve görülme) ile bağlantılıdır. Mors alfabesinden insan iletişiminin geleceği olarak selamlanan Li-Fi teknolojisine kadar, optik iletişimin gelişimi analogdan dijital teknolojiye doğru evrimi ortaya koyuyor. Şimdi, bilgi patlaması olarak, iletim hızına olan ihtiyaç artıyor. Optik iletişimin hızlı gelişimi, karanlıktaki ışığa duyulan arzu gibi geleceği keşfetme arzumuzu sembolize ediyor. Filmde ışık tabanlı ortamlar ateşböcekleri gibi bir tür olarak görülüyor, burada onları ontoloji olarak kabul etmek için Siegfried Zielinski’nin varyantolojisine atıfta bulunuyorum. Bireysel değil, bir ağ olarak, bir yapı olarak var oluyor. İnsanlık tarihini (medyanın belgesel niteliğini) derin bir zamanda anlatıyormuşçasına titreşimler arasında fısıldarlar. Bilinçaltında ortaya çıkarlar, aslında kaderi her zaman bizimkiyle bağlantılı olmuştur. Bizden veri beslememiz ile iletişime olan bağımlılığımız arasında simbiyotik bir ilişki kurduk.

Bunu yansıtmak adına nasıl bir teknikle ilerlediniz?

Bu çalışmada CGI teknolojisini kullandım ve yazılımla yapılan bu 3 boyutlu görüntü beni büyüledi. Doğanın ima ettiği bu kaygan, sahte imajın arkasındaki teknik yapı ve estetik ideolojiyi hissediyorum. Sanallık asla askıya alınmaz, görüntülerin üretimi hala maddi bir temele ihtiyaç duyar. Mükemmel bir görüntü oluştururken grafik kartının ne kadar ısı yaydığını hiç düşündünüz mü? Teknik görüntüye baktığımızda aslında teknik üretimine ve iletişimine dair her şeye kültür olarak bakıyoruz. Bu 3 boyutlu görüntü, izleyici ile madde arasındaki rüya gibi ama gerçekçi bir film tabakası, gerçeğin sanaldaki yansıması.

VR, XR, metaverse, Web3 ve NFT gibi yeni medya ve sanat alanındaki yeniliklere bakış açınız nedir?

Bence XR ve oyunlar gibi formların popülaritesi, sanatın eyleme dayalı medyaya doğru ilerleme eğilimini temsil ediyor. Geleneksel şövale sanatında ise resimler, heykeller incelenir. Bu yeni medya izleyicinin eylemleriyle ilgilidir. Bu ancak teknolojinin gelişmesiyle gerçekleşebilecek bir olasılıktır. Bence giderek daha fazla sanatçı, daha güncel konulara yanıt vermek için AI hakkında, etkileşim hakkında bu tür yeni medyayı kullanıyor. Metaverse, Web 3.0 ve NFT, sanal ortamda kimlik kurumunun cisimleşmesinin artan bir kabulü anlamına geliyordu. Mevcut Web3 ortamı ancak oyunlar, internet toplulukları vb. aracılığıyla kullanıcı alışkanlıklarındaki kademeli değişikliklerden sonra oluştu. Bu yüzden inşa edilmiş bir kavram olmaktan ziyade doğal bir evrim olduğunu söyleyebilirim. Daha ileri ve çağdaş şekillerde şekillendiğine ve yaratıcı yetenekler ve yaratıcıların katılımıyla alternatif bir gelecek üreteceğine inanıyorum.

Monoco.io tarafından düzenlenen ilk açık çağrı “New Horizons”da ödül kazandınız. Bu ödül sizin için ne ifade ediyor?

Bu ödülü almaktan büyük onur duyuyorum ve Monoco.io’ya minnettarım. Bence bu benim için büyük bir takdir ve yaratımımda beni desteklemeye devam edecek. Bu ödül sayesinde Monoco.io topluluğuyla ve diğer içerik oluşturucularla bağlantı kurabildim. Sanatçılar için önemli olan, asla yalnız olmamanız, zihninizi açmak için farklı yaklaşımlara, farklı düşünce yolları.

Önceki

Nostalji Özleminin İzinde; Sanatçı Barış Kabalak ile Tanışın

Sonraki

NFT ve Akıllı Sözleşmeler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Related Posts
Total
0
Share