Queer Rise: Metaverse’de Queer Olmak

İlker Cihan Biner, Queer Rise ile platformun NFT ve metaverse’daki LGBTQ+ organizasyonları üzerine konuştu.

1-Başlangıç

Yaşadığımız çağın karmaşıklığına göndermeler yapmak ne anlama geliyor?

Kaosa odaklanırken dünyanın sabit görünümlerini nasıl değiştirmemiz gerekiyor?

Elbette mesele bu iki büyük soruyu yazıya taşımak değil. Yalnız putları yıkma, yerleşikliği kırma, merkezli yönetim biçimlerini dağıtmaya kalkışırken siyah ya da beyazın ötesinde bir dünya tasavvuru gündeme gelebilir. Bu açıdan her halükârda gezegeni tek boyutlu yapılar halinde göremeyiz. Derinleşme ihtiyacı yanı başımızdayken hayal gücünü, sanat yapma biçimlerini konuştuğumuz andan itibaren sanallığı ya da teknolojik dolanımları bakış açılarımıza katma aciliyeti gündeme geliyor. Başka bir deyişle; dijital teknolojileri gerçeklikten ayırmaya kalkışmak yerine tam da dolaşık halde olma hâlini konuşmak gerek.

Özellikle kuirin dinamik ve çok boyutlu akışkanlığını düşündüğümüzde sanal/gerçek ayrımlarının yarattığı çatışmanın bir tık ötesine geçip her ikisini de karıştırmanın parlak ufuklara yol açtığını söyleyebiliriz. Gerçekliği bu anlamda ölçütlere yerleştirmek yerine açıklığıyla beraber dijitalle olan bağlantılarını vurgulamak değerli.

Öyle ki; kuir, trans, non-binary ya da ikili cinsiyet rejimine ayak uyduramayanların etkili müdahaleleri heteronormatif düzenlemeleri ters-yüz etmekle kalmayıp farklı dijital doğaların oluşmasına kapı açıyor.

NFT’yi de bu anlamda hesaba katmanın önemi var.

İşte Queer Rise böyle bir perspektifte biçimlenirken NFT ağında yer almakla birlikte blok zincir diyebileceğimiz kolektif hafızaya izini kaydediyor.

Üstelik oluşum üç kuir kadınla yoluna devam ediyor.

Hazır Pride ayı belirmişken yaratıcı arzuların, renklerin, çoğulluğun taşmasıyla ilişkili ve kuir-NFT bağlantılarına dair Queer Rise’a sorduk ve onlar da yanıtladı:

2- Queer Rise, NFT, Metaverse

İlker Cihan Biner: Nasıl bir araya geldiniz? Sizden dinleyebilir miyiz?

Queer Rise: Merhaba, Eda ve Ece olarak bir parçası olduğumuz LGBTQ+ topluluğunun görünürlüğüne katkı sağlamak amacıyla sosyal medyada içerik üretiyoruz. Aynı zamanda queer dostu bir marka olan Queerlish’i kurduk. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de queer olmak oldukça zor, metaverse’de aynı şekilde olmamalı düşüncesinden yola çıkarak bir NFT projesi üzerinde çalışmaya başladık. Queer Rise NFT adı verdiğimiz projemizin yol haritası, yapacağı işbirlikleri ve dünya çapında topluluğumuza sağlayacağı maddi manevi katkı gibi konuların üzerinde çalıştık. Yakın arkadaşımız Derin de projemizin tasarım kısmında dahil oldu bize. Pazarlama ve iletişimi üstlenen 2 arkadaşımız ekibimize katıldı fakat daha sonra yollarımız ayrıldı. Şu anda Queer Rise ekibinde 3 queer kadın olarak devam ediyoruz.

İlker Cihan Biner: Queer Rise’ı kısaca açıklar mısınız?

Queer Rise: Queer Rise, queer kültürünü temsil eden 10.000 parçalık elle çizilmiş NFT koleksiyonudur. Dışlanmış ve bastırılmış bir topluluğun sahip olmayı arzuladığı görünümler. Queer Rise’ın LGBTQ+ kültürüne dayanan ilk NFT koleksiyonlarından biri olduğunu söylemekten gurur duyuyoruz!

İlker Cihan Biner: Misyonunuz nedir?

Queer Rise: Misyonumuz Metaverse’i daha kapsayıcı ve queer dostu bir alan haline getirmek! Sadece NFT topluluğuna değil, dünyaya insanları görünüşlerine göre yargılayamayacağınızı göstermek istiyoruz. Queer ya da değil, insanlar istediği kişi olabilir ve istediğini giyebilir. Bu ve satışlarımız aracılığıyla topluluğumuza hem duygusal hem de ekonomik olarak katkıda bulunmak istiyoruz.

İlker Cihan Biner: Nft dünyasında ‘Queer Rise’ ile bugüne kadar neler yaptınız?

Queer Rise: Yerli-yabancı birçok NFT space talk’larında yer aldık, kendi space’lerimizi oluşturup NFT topluluğumuzu büyütmeye başladık. Fikirlerimizi ve yapmak istediğimiz her şeyi destekleyen çok özel bir topluluğumuz oldu. United Nation tarafından tanınan LGBTQ+ organizasyonu olan OutRight International ve WayOut dernekleri ile bağış anlaşmalarımızı yaptık. Aynı zamanda Türkiye’deki queer topluluğunu desteklemek üzere Queer Rise Fonu kurmak için adımlar atmaya başladık. 22 Şubat 2022’de public mint başladı ve şu anda OpenSea platformu üzerinden floor price 0.07 eth ile satışlarımız devam ediyor. Aynı zamanda Türkiye’de kurulan bir NFT satış platformu ile özel ve yeni bir koleksiyona hazırlanıyoruz.

İlker Cihan Biner: Queer ve Nft ilişkisine dair neler söyleyebilirsiniz? Başka bir deyişle; Bu ağda mücadeleye dair ne gibi imkânlar görüyorsunuz?

Queer Rise: Queer Rise NFT’nin yol haritasında her %10’luk ilerlememizde yapmak istediğimiz her şey www.queerrise.com‘da da bulabileceğiniz bir liste halinde belirttik. Özetlemek gerekirse ana fikir; günümüz dünyasında LGBTQ+ hakkında öğrenilen tüm yanlışları, eksiklikleri ve önyargıları yepyeni bir dünyada en baştan yaratmak ve herkesin kabul edildiği, yargılanmadığı ve kendi olabildiği bir yer haline getirmek.

İlker Cihan Biner: Gelecek ile ilişkili planlarınız neler?

Queer Rise: Queer Rise olarak kilometre taşlarımızı tamamlayıp, Queer Rise Fonu kurmak, NFT sahiplerimize özel etkinlikler düzenlemek, anlaştığımız kurumlara bağış yapmak, metaverse’de Queer Rise Bar açmak ve içerisinde birçok play-to-earn senaryosu kurmak ve en büyük hedefimiz olan metaverse’ün ilk onur yürüyüşünü gerçekleştirmek.

3. Sonuç: Pride, Queer Rise’ın dijital yapma biçimleri ve mücadelenin gücüne dair

‘Varım, varız, var olacağız’ diye haykırırken varoluşun yetmediğini ısrarla belirtmek lazım. O halde baştaki fragmanda ‘dünyanın sabit görünümlerini değiştirme’ mevzusundaki kudret gündeme geliyor. Bu açıdan Queer Rise dijital dünyalara açılırken güç yaratıyor.

Metaverse’de Pride yapma arzusu ve söyleşide belirtilen daha pek çok şeyde LGBTİQ+ mücadelesini başka alanlarda da devam etmesinin izleri söz konusu. Bu açıdan performatif özgürlük kavrayışı ile kolektif mücadelenin NFT’de sürmesi Queer Rise’ın önemini ortaya koyuyor.

Bir zamanlar ‘No Future’ (Gelecek Yok) sloganlarındaki uyarıyı düşünelim. Fakat bugün Queer Rise’ın bir nevi sızarak dijital ağlarda etkiler yaratması mücadelenin yalnızca uyarılardan ibaret olmaması gerektiğinin kanıtı.

Son olarak Pride’a gönderme yaparak Angela Davis’in cümleleriyle kapatalım: Özgürlük kesintisiz bir mücadeledir.

İlker Cihan Biner

Önceki

Mona Lisa’ya Pastalı Saldırı NFT Oldu

Sonraki

Haziran ayına girerken NFT gündeminde yaşananlar

Related Posts
Devamını Oku

Kreatif Dünyada Bir Mimar: Ceren Arslan

Esin Hamamcı, dijital sanatçı ve Kelly Wearstler Stüdyosu'nda konsept tasarımcısı olan, Archdaily Görselleştirme Ödülü'nü kazanan mimari tasarımcı Ceren Arslan ile konuştu.
Devamını Oku

Metaverse, Queer ve Dijital Kültür Üzerine Diyaloglar

İlker Cihan Biner, Atakan Yorulmaz ile toplumsal cinsiyet ile avatarlar arasındaki ilişkilerden Antik Yunan'dan bugüne teknolojik bakışları etkileyen meseleleri odağına alan bir söyleşi gerçekleştirdi.
Devamını Oku

Benlik Tasarımı, Dijital Sanatın Etkileri

İlker Cihan Biner, bu ay köşesine Süleyman Yılmaz'ı konuk ediyor. Kendisiyle dijital sanatın getirdikleri, malzeme ve estetik ilişkisi, dijital sanatın seyri, sanat tarihi ile NFT ilişkisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Total
1
Share