NFT ile finanse edilecek ilk film! Devrim mi? Aldatmaca mı?

Bu yazıyı okumak için NFTIFY’ı ziyaret etmiş olmanızdan yola çıkarak, NFT dünyası ile ilgili bir şeyler bildiğinizi ve sektörün gelişiminden haber olduğunu var sayıyorum. Bu nedenle sizlere NFT’nin yaratıcı dünya için neden devrim niteliğinde olduğundan bahsetmeyeceğim. Malum bu konuyu 2021’de sıkça tartışmış ve milyarlarca dolarlık bir piyasanın oluşmasının ardından pek çoğumuz anti-NFT söylemlerin temelinin zayıf olduğu konusunda görüş birliğine varmıştık.

Uygulama alanı her geçen gün zenginleşen NFT’ler, geniş kitleler tarafından kabul görme hızıyla da, teknolojinin kötüye kullanımının çabukluğuyla da, kendinden önceki köklü değişimlerin hepsine fark atmıştı.

Bu yazıda sizlere bu kötüye kullanım konusunu bir örnek üzerinden açıklamaya çalışacağım.

NFT’ler geçtiğimiz aylarda dernekler tarafından fon toplama aracı olarak kullanılmaya başlandı. Ukrayna’daki savaş ile hız kazanan bu girişimler, crow-funding çabalarının yakın gelecekte yoğun olarak bu yeni teknolojiye kayacağının sinyallerini veriyordu.

Kar amacı gütmeyen NFT temelli fon toplama çabaları bireysel girişimcileri iştahını kabartmış olmalı ki, sektörel medya geçtiğimiz günlerde NFT’ler sayesinde finanse edilecek ilk sinema filminin haberleri ile doldu taştı.

Genellikle kulaktan dolma haberler ile dolu olan NFT medyası detaylarını çok da araştırmadan Antara isimli filmi alanında bir ilk, sinema sektörü açısından ise köklü bir değişimin öncüsü olarak nitelendirdi.

Söz konusu filmle ilgili küçük bir internet araştırması yaptım. 50 milyon dolarlık bir bütçe ile çekileceğini iddia eden filmin internet sitesinde yazılanlara göre, Antara sinema dünyasının bu güne kadar ihmal ettiği bir Arap destanını konu alacak. Yapımcıların konusu itibari ile Troy, Gladiator, 300 ve Lawrence of Arabia gibi “blockbuster” filmlerle karşılaştırdığı Antara’nın Suudi Arabistan’ın Neom çölünde çekileceği iddia ediliyor.

Filmin internet sitesinde yer alan tanıtım fiminde yer alan

Yine internet sitesinde yazılanlara göre filmin yönetmen koltuğunda Tarsem Singh olması planlanıyor. Daha önce The Cell, The Fall gibi pek çok başarılı filmi olan Hintli yönetmenin gerçekten projeyle ilgisi olduğuna dair güvenilir bir kaynak ise göremedim.

Film projesinin ciddiyeti ile şüphelerim yönetmeni ile de sınırlı değil. Projenin tanıtım filmi, 50 milyon dolarlık bir yapım ile kıyaslanamayacak kadar amatör ve telif hakkı ihlalleri ile dolu. Elde Antara’ya dair somut bir içerik olmadığından, tanıtım filmi aynı türdeki diğer filmlerden alınan ve her hangi bir şekilde kaynak verilmemiş olan görsellerle dolu. İzni sorulsa, hangi büyük film stüdyosu kendi yapımınıdan karelerin başka bir filmin sunumunda kullanmasına izin verir bilemiyorum. Muhtemelen hiçbiri.

Diyelim ki gerçekten böyle bir film var ve finansmanı NFT satılarak sağlanacak. Antara bu finansmanı ne satarak oluşturmayı umuyor biliyor musunuz? The Arabian Camels adlı korkunç bir avatar serisi ile. İyimser birinin Arabistan’da geçen destansı bir filme uyabilecek bir tercih diyebileceği bu NFT drop, görenleri sektörden soğutacak kadar zevksiz ve işin koleksiyon değeri sıfıra yakın.

Arabian Camels NFT’lerinden biri. Kaynak: arabiancamels.io

Buraya kadarki yaklaşımımı şüpheci bulabilirsiniz. Malum pazaryerlerine ilk düştüğünde hepimizin gözlerini yakan pek çok girişim şu an sektörün amiral gemisi olmuş durumda. Ama The Arabian Camel’i ciddiye almamak için eller tutulur başka bir nedenim daha var. Söz konusu avatar projesi, koleksiyonundan NFT alanlara bir Lamborghini araba, üç Rolex saat ve 250 gramlık külçe altın kazanmayı (!) vaad ediyor. Sanırım Çiftlik Bank bile dolandırdığı üyelerine daha gerçekçi bir yatırım fırsatı sunmuştu. Filmin prodüktörü ve yazarı olan Alexander Amartei’nin IMDB sayfasında pre-production aşamasında olan iki filmden başka (ki birisi Antara) hiçbir şey olmadığını ekleyecek olursak, bu işe yatırım yapanların Lamborghini’den çok Jet Fadıl’ın İmza marka hayali arabalarından kazanacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

“Sözde” yapımcı Alexander Amartei’nin filmin tanıtım filminden alınan görseli.

Yapacak daha iyi bir şeyiniz yoksa, arabiancamels.io ve antaramovie.com sitelerine hızlıca bir göz atmanızı öneririm. NFT’ler üzerinden hızla gelir elde etmek isteyen ve hem zamanını hem de finansal imkanlarını boşa harcayan kişilerin ne yolla aldatıldığını görmeniz için NFTSCAM 101 dersi gibi olacaktır.

Aykut Mercan
aykut@nftify.uk

Önceki

Harvey Nichols, Hong Kong'da NFT Alanı Açtı

Sonraki

Snowfro (Erick Calderon)

Related Posts
Devamını Oku

Benlik Tasarımı, Dijital Sanatın Etkileri

İlker Cihan Biner, bu ay köşesine Süleyman Yılmaz'ı konuk ediyor. Kendisiyle dijital sanatın getirdikleri, malzeme ve estetik ilişkisi, dijital sanatın seyri, sanat tarihi ile NFT ilişkisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Devamını Oku

Art Basel Miami´de Kadın Sesleri

Ümit Sural bu ayki yazısında Art Basel Miami'yi ele alıyor. Art Basel'deki Web3, Nft, yapay zekâ gibi yenilikçi girişimlerin karşılığını değerlendiriyor.
Devamını Oku

Yapay Zekâ Paradoksu

Ümit Sural, DALL-E VE Midjourney tecrübelerini sanatçı gözünden aktarıyor.
Total
12
Share