Anne Ben Nft Artisti Oldum!

Ümit Sural, NFT artisti olarak, deneyimlerini aktarmaya devam ediyor.

Nft artisti; takas edilemez bir jeton olarak satılmak üzere eser yaratan kişi (bknz : Google).

Wikipedia´da bile “nft artisti” kavramının ayrı bir sayfa olarak yer almayışı dikkatimi çekti. Şu anda Wikipedia´dainternet sanatı” başlığı altında sadece bir kavram olarak yer buluyor. Bu durum Nft bilgisinin ne yazık ki hala o kadar da yaygın olmadığını düşünmeme yol açıyor. Bu bilginin yavaş ilerlemesiyle, çektiği bir Tiktok videosundan para kazanma hayali olan birisi (Foundation´a giriş yapabilmek için benden davetiye isteyen birisiydi), eski işlerini pişirip yeniden satmak isteyen bir artist veya sadece Nft dünyası için tek başına ya da büyük prodüksiyonlu şirketlerle ortak hazırladığı projelerle de aynı platformda yer alabilen herkes “Nft artisti” sıfatına sahip olabiliyor.

Nft teknolojisinin emekleme sürecinden çıkıp ilk adımlarını atmaya başlamasından itibaren; sanatçılardan moda tasarımcılarına, müzisyenlere ve etkileyicilere (influencer´lara) kadar herkesin bu akıma katılması ile, hangi sanatçıların ya da sanat ürünlerinin dikkat etmeye değer olduğunu belirlemek biraz zor olabilir. Tabi ki burada Nft alıcısının sanat anlayışından, Nft sanatçısının popüleritesine veya Nft ürünün fiyatına kadar birçok farklı parametreden bahsetmek gerekiyor.

Bu ay Barselona´da sanatçı olarak katıldığım MisSony sanat festivalinde, geleneksel sanat eserlerin yanına konulan televizyon ekranlarında gösterilen ve satılması hayal edilen (daha önceki bahsettiğim gibi) Nft işlerine ne yazık ki rağbet o kadar çok yüksek değildi. Ben hala bunun asıl nedeninin bilginin yavaş ilerlemesine bağlıyorum ve az önce bahsettiğim 3 maddeden ilkinin burada daha ağır bastığını da söyleyebilirim. Çünkü gözlemlediğim kadarıyla bu festivale gelen insanların çoğunluğu geleneksel sanat ürünlerine sahip olmayı isteyen insanlardı. Bir nevi internetten ekran görüntüsünü alabildiği bir sanat eseriyle, Nft ürününün aynı olduğunu düşünen ve Nft dünyasına güvenmeyen insanlardı. 

Öte yandan galeriler, müzeler ve platformlar geleneksel sanatçıların çalışmalarını Nft olarak basıp para kazanırken 18 yaşındaki pop-sürrealist ve dijital sanatçı Fewoçious, geçen ay son eseri The Sailor’un tüm zamanların en yüksek ikinci satışıyla gitti ve başka bir rekor kırdı. Özellikle Nft kışı diye bahsedilen bu süreçte Nft sanatçısının popüleritesinin etkisini görmek mümkünken, bu satış markete tekrardan umut getirdi. Birçok artistin para kazanmak için geleneksel sanat eserlerini dijitale çevirdiği bu zamanda, benim için Fewoçious´un dikkat çeken kısmı; dijitalden gelip Christie’s’deki başarısıyla yetinmeyip, yakın zamanda Londra’daki Sotheby’s Contemporary Art Day Sale’de gerçek boyutlu ilk fiziksel heykelini sergilemesiydi. Bu durum Nft´ye önyargısı olan birçok insan için önemli bir hareket oldu.

Fewoçious´un bu yüksek satışıyla Nft marketine bu umudu tekrar getirmesinin yanında, Nft dünyasında çok farklı bir olay gerçekleşti. Nft’ler için bir para basma fiyatı belirlemek yerine, Hanuka kardeşler, kişisel ifade ve duygusal çeşitlilik temalarına uygun olarak, “hissettiğiniz kadar öde” politikasıyla bir proje ürettiler.  Ve tepki, mutlak çoğunluğun sıfır ödemesiydi. Hannuka kardeşler bu durumu Kripto dünyasındaki düşüşe bağladılar. Bir yanda milyonluk satış yapan genç bir artist, diğer yandan Özgeçmişi The New Yorker , National Geographic , Netflix ve Sony için grafik sanatının işlenmesini içeren ödüllü tasarımcı ve eğitmen. İki tarafta ünlü ve yetenekli. Bu durumda aradaki satış farkını belirleyen gene bahsettiğim 3 maddeden ilki oldu. Nft alıcısının sanat anlayışı.

Digital çağda orijinal bir kopyayı almak hala yeterince hızlı ilerlemezken bizim için hangi kriterler ağır basıyor? Bence durum tamamen kişisel. Her sanat eserini sanat yapan şeyin ona bakan kişi olduğuna inandığım gibi…

Umit Sural -2022

Barselona

Önceki

Vitalik Buterin'in Kitap Projesinden OpenSea'nin Yeni Hamlelerine... Haftanın NFT Gündemi...

Sonraki

Ecem Dilan Köse ile dijital doğalar, kripto sanat ve çok daha fazlası…

Related Posts
Total
0
Share