Fransız NFT Devriminden Instagram’a

Ümit Sural yeni yazısında, Meta, MOCDA gibi NFT’leri destekleyen yapıların dijital sanata etkisi ve geleceği üzerine yazdı.

Fransa, tarihsel olarak devrimlere liderlik etmesiyle ünlüdür ve görünüşe göre NFT alanı onun bir sonraki hedefi. Sanatçılar için Paris´te bulunan bir galeride işlerinin sergilenmesi, kariyer açısından büyük bir adımdır. Ve buradaki markete girebilmek hiç kolay değildir. Yakın zamana kadar daha çok geleneksek sanat ürünlerine talebin çok olduğu Paris´te, dijital sanatın gelişimi ile ilgili güzel haberler geldi. Butik galerilerin başlattığı NFT sergilerinden sonra, Grain Palais´de yapılan büyük NFT Paris etkinliğinden sonra, Paris’te bulunan en büyük NFT markalarından biri olan Sorare ile küresel sanat merkezi şimdi bir NFT sanat sergisine ev sahipliği yapacak.

Ünlü çağdaş sanat müzesi The Centre Pompidou, en son kalıcı sergisiyle NFT’ler için bir gösteri düzenleyecek. Bu yaz müze, dünyanın dört bir yanından 13 yetenekli sanatçı tarafından yaratılan türünün tek örneği dijital jeton koleksiyonunu sergileyecek.

Fransız Ulusal Modern Sanat Müzesi direktörü Xavier Rey, müzenin dijital sanat ve blockchain teknolojisine olan bağlılığını güçlendirerek, Web3’ü sanatçıların yeni ifade araçlarını keşfetmeleri için “yenilikçi bir bölge” olarak nitelendirdi.

Bu gelişmenin akabinde, Mart 2021’de “Her Gün: İlk 5.000 Gün” adlI NFT sanat eserinin bir Christie’s müzayedesinde 69,3 milyon dolara satılmasıyla ve şimdiye kadar açık artırmaya çıkarılan en pahalı NFT’lerden biri haline gelmesiyle uluslararası tanınırlık kazanan ve yaygın olarak Beeple olarak bilinen ünlü dijital sanatçı Mike Winkelmann, yakın zamanda çığır açan bir dijital sanat tesisi olan Beeple Studios’u kurdu. Güney Carolina´daki 50.000 metrekarelik bu kuruluş, NFT sanatçıları ve meraklıları arasında bir topluluk duygusu geliştirmeyi amaçlıyor. Beeple Studios web sitesi, Winkelmann’ın tesisi 13.000 metrekarelik bir galeriye ve eşit derecede geniş bir deneyimsel alana ev sahipliği yapmanın yanı sıra kendi sanatını yapmak için kullanmayı planladığını ortaya koyuyor. Stüdyonun amacı, çeşitli sanatçı sergilerinin ve deneysel topluluk etkinliklerinin kuratörlüğünü yapmaktır.

Christie’s, Beeple Studios’un büyük açılışını kutlamak için Beeple ile iş birliği yaparak Fvckrender , XCopy, Blake Kathyrn, Gmunk, Pak, Victor Duarte ve Refik Anadol gibi ünlü sanatçıların NFT kreasyonlarını sergiledi.

Henüz genel halka açık olmasa da Beeple Studios kayıt tabanlı galeri ziyaretleri sunmayı planlıyor.

Beeple Studios’un yanı sıra MOCDA da dijital sanatı desteklemeye devam ediyor. MOCDA, çeşitli paydaşlara dijital sanat eğitimi ve teknolojisi sağlayan ve alanı ilerletmek için dijital sanat eserleri sergileyen bir oluşumdur.

MOCDA, önemli alanlara odaklanarak ve benzersiz küratöryel anlayış ve eğitim yoluyla dijital sanatı teşvik ederek dijital sanatın mirasını belgelemeyi, korumayı ve şekillendirmeyi amaçlıyor. Seçilmiş dijital sanatçılardan oluşan koleksiyonları, kapsayıcılık gibi şeylere öncelik veriyor ve çeşitli dijital sanatçı gruplarını temsil ediyor ve halk için erişilebilirlik ve sanatçılar için görünürlük sağlıyor. Bu şekilde dijital sanatın yaratılmasını, toplanmasını, sergilenmesini ve izlenmesini herkes için daha erişilebilir hale getirmek için endüstri standartları oluşturmayı amaçlıyorlar.

Beeple Studios’un tanıtımı ve MOCDA’nın çabaları, özellikle NFT’ler bağlamında dijital sanat için çok önemli anları ifade ediyor. Bu yenilikçi inisiyatifler, dijital sanatı ana akım haline getirme ve onu geleneksel sanat uzmanlarının gözünde daha da meşrulaştırma potansiyeline sahiptir.

NFT sanatçılarına çalışmalarını sergilemeleri için özel alanlar ve eğitime odaklanan MOCDA gibi platformlar sunan bu girişimler, yalnızca dijital ve geleneksel sanat formları arasındaki uçurumu kapatmakla kalmıyor, aynı zamanda daha kapsayıcı ve destekleyici bir sanat topluluğunu teşvik ediyor.

Beeple Studios’ta kayda dayalı ziyaretlerin mevcudiyeti ve MOCDA’nın eğitime verdiği önem, daha geniş bir izleyici kitlesinin NFT sanatını deneyimlemesine olanak tanıyacak ve dijital ve fiziksel sanat dünyaları arasındaki uçurumu kademeli olarak silecektir. Bu kültürel değişim, dijital sanatın meşru ve saygın bir sanatsal ifade biçimi haline gelmesinde çok önemli bir rol oynayacaktır.

NFT dünyasında sanatın gelişmesi ve gelecek dijital sanatçıların eğitimi ile ilgili gerçekleşen bu pozitif gelişmeler, NFT yaratıcılarına büyük destek ve umut sağlarken, Instagram ve Facebook NFT özelliklerini sonlandırdıklarını açıkladı. Bu ani duyuru, yakın zamanda tanıtım amacıyla NFT özelliklerine erişim sağlayan birçok içerik oluşturucuyu hazırlıksız yakalarken, herkeste Meta’nın planlarının ilerleyişi hakkında soru işaretleri uyandırmaya başladı. Dünya genelinde, NFT projelerinin gelişmesi için devletler ve özel kurumlar ciddi adımlar atarken, Meta´nın böyle bir karar alması hepimize acaba bunun arkasından bir şey gelir mi? sorusunu sordurttu. Meta´nın amacının sadece pastanın kremasından faydalanmak olduğunu hepimiz tahmin ediyorduk ama NFT dünyasının parametreleriyle, Instagram dünyasının parametrelerinin çok farklı olduğunu fark edilmesinin bu kadar erken olması biraz şaşırttı.

NFT dünyası gün ve gün yerini sağlamlaştırıyor. Bu süreçte geleceği yakalayabilmek için daha geniş bir izleyici kitlesinin NFT sanatını deneyimlemesini sağlayarak dijital ve fiziksel sanat dünyaları arasındaki ayrımı kademeli olarak silecek hareketler lazım.  Bu kültürel değişim, dijital sanatın meşru ve saygın bir sanatsal ifade biçimi haline gelmesinde çok önemli bir rol oynayacaktır.

Ümit Sural-Barselona

Önceki

Atlas Space Amerika'nın En İyi XR/AR/VR Firması Ödülü'nün Sahibi Oldu

Sonraki

CI Bloom'un NFT Sergisinden Yeni Koleksiyonlara Haftanın Gündemi!

Related Posts
Devamını Oku

NFT Dünyasının Organikleşmesi

Ümit Sural bu ayki yazısında NFT dünyası ile gerçek dünya arasındaki etkileşimlere ve yarattığı dönüşümlere değiniyor.
Devamını Oku

Art Basel Miami´de Kadın Sesleri

Ümit Sural bu ayki yazısında Art Basel Miami'yi ele alıyor. Art Basel'deki Web3, Nft, yapay zekâ gibi yenilikçi girişimlerin karşılığını değerlendiriyor.
Devamını Oku

Yapay Zekâ Paradoksu

Ümit Sural, DALL-E VE Midjourney tecrübelerini sanatçı gözünden aktarıyor.
Devamını Oku

Nft Kışı

Ümit Sural yeni yazısında sanatçıların NFT'ler ile ilişkisine değiniyor.
Total
0
Share