“We’re the Rebels! (Biz Asileriz!)”: NFT Sanatçıları Londra Saatchi Galeri’yi İşgal Etti

Saatchi Gallery’de Focus Sanat Fuarı kapsamında “Long Live London” NFT koleksiyonu çıkarılıyor.


NFT sanatçılarının eserlerinden oluşan bir seçki, bu yıl Londra’daki ikonik Saatchi Gallery’de düzenlenen Focus Sanat Fuarı’nın bir parçasını oluşturuyor. Londra’daki Saatchi Gallery, Tracey Emin ve Damien Hirst gibi isimlere ev sahipliği yapmış, dünyanın en ikonik çağdaş sanat vitrinlerinden biri olmasıyla biliniyor.

Şimdi ise kapılarını NFT sanatına açıyor ve dijital sanat eserlerinden oluşan “Long Live London” adlı koleksiyon Focus Sanat Fuarı kapsamında galeride sergileniyor.

Bu, galerinin NFT’lerle ilk karşılaşması olmasa da -içecek markası Hendrick’s 2021’de burada bir NFT sergisine ev sahipliği yapmıştı- sanatçılar ve NFT meraklıları bunu sanat dünyasının teknolojiyi kabullenmesinde bir kilometre taşı olarak selamladılar.

NFT art in the Saatchi Gallery, London. Image: Decrypt


“Bence şu anda NFT alanı ve dijital sanat eserleri için çok özel ve önemli bir dönemden geçiyoruz” diyen Diego Castro, diğer adıyla sergide eserleri yer alan NFT sanatçısı Monomo ve firması Muse Frame’in sanat eserleri için dijital çerçeveler sağladığını belirtti. “New York’taki MoMA’da, Fransa’daki Musée d’Orsay’de ve şimdi burada Saatchi’de olanlar, bence dijital sanatçılar için mükemmel bir an” diye ekledi. NFT pazaryeri Joyn.xyz’nin küratörü ve ortaklıklar sorumlusu Aleksandra Art, “Blok zinciri deneyimi yaşamamış biri ‘Saatchi’yi duyunca ‘Oh, bu onaylanmış’ diye düşünüyor” dedi.

Sergide “London Eye” adlı eseri yer alan sanatçı Leo Crane, “Saatchi adı altında olmanın ve serginin kendi şehri olan Londra’da yapılmasının harika olduğunu” söyledi. “Saatchi’nin 1997 yılında Kraliyet Akademisi’nde Genç Britanyalı Sanatçılar hareketinden eserlerin sunulduğu ‘Sensation’ sergisine katılmak ‘hayatımın en biçimlendirici deneyimlerinden birini yaşadığımı’ hatırlatıyor.”

Crane, “O sergilerin her birinin yarattığı şoku, tartışmaları ve medyada yarattığı sansasyonu hatırlıyorum; sanatın ne olduğunu, kimin sanat yapabileceğini ve sanatla ne tür mesajlar verebileceğimizi yeniden düşünmemizi istiyordu” dedi.
NFT’lerin Saatchi Gallery’deki varlığının “bir duvardaki sekiz ekranla” sınırlı olduğunu kabul eden Crane, izleyicileri daha büyük hayaller kurmaya teşvik etti.

NFT artists in the Saatchi Gallery, London. Image: Decrypt

“Kraliyet Akademisi’nin tamamını bize verdiğinizi düşünün” dedi. “Aynı şeyi kripto sanatıyla da yapabiliriz – insanların sanat hakkındaki düşüncelerini ve sanatın hangi ortamlarda gösterilebileceğini tamamen değiştirebiliriz.”

Onay damgası mı?
Kripto sanat dünyası NFT’lerin %95’inin artık değersiz olduğunu iddia eden olumsuz manşetlerle boğuşurken, Saatchi Gallery’de bulunanlar meydan okuyan bir tavır sergiledi.

Aleksandra Art, “‘Tüm sanatın %95’i değersizdir, sadece tüm çocuk resimlerini sayın’ diyen çok fazla tweet vardı,” dedi. “O kadar çok farklı kategori var ki. Hepsini tek bir sepete koyamazsınız.”
Diğerleri ise NFT sanatçılarının eski sanat dünyasının onayını isteyip istemediklerini ya da buna ihtiyaç duyup duymadıklarını sorguladı. Sergide de yer alan NFT sanatçısı ARTJEDI1 (diğer adıyla Bea Kayani) “Biz asileriz!” diye coştu. “Saatchi’nin asi sanatçıların değişimin ön saflarında yer aldığı uzun bir geçmişi var ve dokunuşunu kaybetmediğini görmek yüreklendirici” diye ekledi. Dışarıdan gelenlerin “pazarda var olan sanat eserlerinin çeşitliliğini” anlamadığından yakınan Saatchi, “Bu sergi, bu sanatçılarla birlikte, sanat eserlerinin çeşitliliğinin bir kanıtıdır. Bu mutlak, mükemmel bir temsil.”

“Geçen gün biri bana ‘Kripto sanatı nihayet kabul görüyor’ dedi. Kripto sanatında kimsenin kabul görmeyi arzuladığını sanmıyorum ve insanların buna ihtiyacı olduğunu da düşünmüyorum,” diyor daha önce NFT pazaryeri SuperRare’de pazarlama direktörü olarak çalışan danışman Esmay Luck-Hille. “Ancak, erişim ve sanatı seven insanlara ulaşma meselesi var.”

Luck-Hille, eğitimin NFT alanına girişin önünde bir engel olmaya devam ettiğini ve “pek çok şey için kullanılan dilin oldukça ürkütücü ve erişilemez olduğunu” da sözlerine ekledi.
Kamusal sanat platformu W1Curates’in kurucusu ve yaratıcı direktörü Mark Dale de aynı fikirde. “Bunun gibi sergiler yapmanın önemi, eğitimin orada olması gerekiyor, sanat piyasası büyük ölçüde değişiyor” dedi. “Geleneksel sanat piyasasında çok fazla kapalı kapı var” diye ekleyen Dale, dijital sanatçılarla çalışmanın “yeni bir soluk” olduğunu söyledi.

Dale, dijital sanat alanındaki topluluk duygusunu selamladı. “Herkes birbiriyle çalışmak istiyor; herkes iş birliği yapmak, birlikte büyümek ve birlikte inşa etmek istiyor” dedi.
Crane, NFT topluluğunun geleneksel sanat dünyasına kıyasla daha akışkan ve açık olduğunu belirtti. “Kripto sanat alanıyla ilgili inanılmaz olan şey, insanların geleneksel olarak tanımlanmış roller arasında hareket etme şeklidir” dedi. “Yani bir koleksiyoncu olarak girip bir sanatçı, küratör ya da teknoloji uzmanı olarak çıkabilirsiniz. Topluluklar o kadar açık ve teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ve yeni ki, beklenmedik bir şey öğrenmek ve deney yapabileceğiniz heyecan verici yeni bir dünyaya düşmek çok kolay” diye ekledi.

Önceki

NFT Yaratıcı Telif Hakları Bozuldu;Yuga Labs ve Magic Eden Düzeltmeye Çalışan Gruba Katıldı

Sonraki

Yapay zeka John Lennon'ı geri döndürdü: Sesi The Beatles-Now and Then'de yer alıyor

Related Posts
Devamını Oku

Dijital Sanat Evreni Epson’la Genişliyor

Epson lazer projeksiyon teknolojisi, görsel sanatlar ve mekan enstalasyonları gibi çeşitli alanlarda etkileyici ve sürükleyici bir sanat deneyimi yaşatıyor.
Total
0
Share