Çubuklu Silolar Sanat Merkezi Oldu

Kentin kültürel hayatına yeni katılan Çubuklu Silolar’daki Dijital Sanatlar Müzesi’nde ilk sergi açıldı.

Petrol tankerlerinden kültür, sanat ve yaşam merkezine uzanan bir dönüşüm hikâyesiyle yeniden İstanbul’a kazandırılan, şehrin endüstri mirasının önemli yapılarından Çubuklu Silolar, Boğaz’ın yeni yıldızı olarak kapılarını açtı…

Uzun yıllar Beykoz ‘un Çubuklu mevkiinde akaryakıt depoları olarak kullanılan fakat işlevlerini kaybettikten sonra kaderine terk edilerek atıl kalan Çubuklu Silolar, İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla yeni bir çehreye kavuştu.

Toplam alanı 20 bin metrekareyi bulan, şehrin yeni mekânı Çubuklu Silolar artık Dijital Sanatlar Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesiatölye, karşılama merkezi, sahne, gökyüzü çayırı, çocuk oyun alanları, kafe ve restoran gibi çok amaçlı birimleriyle İstanbulluları ağırlayacak. Çubuklu Silolar’daki kütüphane ise edebiyat, sanat, tarih gibi alanları kapsayan zengin arşiviyle ilgililerini bekliyor.

1930’lardan Bugüne Çubuklu Silolar

Paşabahçe ile Kanlıca arasında, Çubuklu mevkiinde konumlanan siloların bulunduğu bölge, 19’uncu yüzyıl sonlarında şehrin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere sanayi yapılarına açılmış, 1930’lardan itibaren ise özel petrol firmaları tarafından depolama alanı olarak kullanılmıştı.

Türkiye’de varlığını sürdüren en eski depolama tesislerinden biri olan Çubuklu Silolar, zamanla kolektif belleğin bir parçası haline gelerek endüstri mirasımızın önemli örnekleri arasında yer aldı. İşlevlerini yitirdikten sonra ise kaderine terk edilen Çubuklu Silolar, İBB Miras tarafından evrensel koruma ilkeleri doğrultusunda hayata geçirilen restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından 2024 yılında Boğaz’ın yeni kültür sanat ve yaşam odağı olarak İstanbul’a kazandırıldı.

“Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?”

Kentin kültürel hayatına yeni katılan Çubuklu Silolar’daki Dijital Sanatlar Müzesi ise 1979’dan beri dijital devrimin izlerini süren Ars Electronica’nın seçkisinden oluşan “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisiyle kapılarını açtı. Sanat ve teknoloji ekseninde bir düşünce alanı açmayı hedefleyen Çubuklu İstinye Arabalı Vapur İskelesi yanındaki sergi, izleyiciyi somut olanın sınırlarının ötesini keşfetmeye ve algılanabilir gerçekliklere temas etmeye davet ediyor. Ars Electronica ve Piksel.Creative Solutions’ın omuz omuza verdiği, İstanbul’un tarihiyle diyaloğa giren iş birliğiyle oluşan sergi 10 Haziran 2024 tarihine dek gezilebilir.

https://www.instagram.com/reel/C4XhXDUNRui/?utm_source=ig_embed&ig_rid=6e883e92-9b80-4943-a3c1-72c03a6c6d57

Önceki

Transient Labs'ten Dijital Sanat Yaratıcıları İçin Devrimci Bir Atılım

Sonraki

NFT'LERİN DOĞUŞUNU ÇÖZMEK: ROBERT ALİCE'İN SOURCE [On NFTs]'i

Related Posts
Devamını Oku

Dijital Sanat Evreni Epson’la Genişliyor

Epson lazer projeksiyon teknolojisi, görsel sanatlar ve mekan enstalasyonları gibi çeşitli alanlarda etkileyici ve sürükleyici bir sanat deneyimi yaşatıyor.
Total
0
Share