OpenSea, İçerik Oluşturucu Ücretlerinde Değişime Gidiyor: NFT Ekosisteminde Yenilik ve Geleneksel Değerlerin Dengelenmesi

OpenSea’nin ikincil satışlarda geleneksel telif hakkı uygulamalarından farklı olarak isteğe bağlı yaratıcı ücretlerine geçişi, dijital mülkiyet ve sanatçıların sürdürülebilirliği üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri artırıyor.

NFT ekosisteminin önde gelen oyuncularından OpenSea, yakın zamanda içerik oluşturucu ücreti stratejisinde önemli değişiklikler yaptığını duyurdu. Bu değişiklikler belli başlı DeFi ilkelerini halen kabul ediyor. Ancak NFT topluluğu içinde dijital mülkiyet kavramlarına ve sanatçıların telif haklarının desteklenmesine meydan okuyan maddeleriyle endişeleri de artırıyor. 

NFT’lerin en büyük vaatlerinden biri, ilk yaratıcılarına her bir yeniden satışta telif vermesiydi. Bu OpenSea’nin geleneksel bir uygulaması olmuştu. Ancak yeni güncellemeyle bu durum ortadan kalkacak gibi gözüküyor. OpenSea, sanatçılara yönelik yeniden satış ücretlerini zorunlu olarak tahsil etmeme kararı aldı.

NFT’ler üzerine yeni kararlarını açıklamak için OpenSea bir blog yazısı yayınladı:

31 Ağustos 2023 Perşembe gününden itibaren, merkezi olmayan ekosistemi yönlendiren seçim ve sahiplik ilkelerini daha iyi yansıtmak amacıyla OpenSea’de isteğe bağlı içerik oluşturucu ücretlerine geçiyoruz. Bu yüksek seviyede dört temel hususu içeriyor:

  1. OpenSea Operatör Filtresi, 31 Ağustos’ta kullanımdan kaldırılacaktır. Belirtilen tarihten sonra Operatör Filtresi’nin artık herhangi bir pazaryerini engellemeyeceği anlamına gelir.
  2. OpenSea Operatör Filtresi’ni 31 Ağustos’tan önce etkinleştiren koleksiyonlar ve Ethereum dışı tüm ağlarda mevcut koleksiyonlar için, 31 Ağustos 2023 ile 29 Şubat 2024 tarihleri arasında tüm ikincil satışlarda içerik oluşturucunun tercih ettiği ücretler uygulanacaktır.
  3. Alıcılar, 31 Ağustos’tan itibaren içerik oluşturucunun tercih ettiği ücretlerin dahil olduğu ikincil listeleri kolayca tanımlayabilecekler.
  4. Satıcılar, 31 Ağustos’tan itibaren içerik oluşturucunun tercih ettiği ücreti seçme veya içerik oluşturucu ücretlerini özelleştirme seçeneğine sahip olacaklardır.

Aslında içerik oluşturucu ücretleri kaldırılmıyor; sadece etkisiz hale getiriliyor ve tek taraflı olarak uygulanıyor.

NFT devriminin arkasındaki itici güçlerden biri, sanatçıların eserlerinin ikincil satışlarından telif hakkı kazanma potansiyeli olmuştu. Bu konsept, yaratıcıların sanatlarının satışlarından yararlanmaya devam ettiği dijital sahiplik fikriyle uyumluydu. OpenSea’nin isteğe bağlı içerik oluşturucu ücretlerine geçişi bu prensibi sulandırıyor, potansiyel olarak sanatçılar ve koleksiyonerler arasındaki bağı zayıflatıyor ve sanatçıların NFT ekosistemi içindeki uzun vadeli sürdürülebilirliği hakkında soru işaretleri yaratıyor.

Teknoloji sektörünün önde gelen yatırımcılarından ve isimlerinden biri olan Mark Cuban, OpenSea’nin hamlesine, özellikle de telif ücreti toplamaktan ve ödemekten vazgeçme kararına yönelik eleştirilerini dile getirdi. Cuban, bunu platforma olan güveni zedeleyen ve bir bütün olarak sektöre zarar verme potansiyeline sahip önemli bir yanlış adım olarak görüyor. 

Önceki

Kültür Politikalarına Multidisipliner Yaklaşım: Büyük Veri'nin (Big Data) Kullanımı

Sonraki

" 'Benim Dünyamdaki İnsanlar Bunun Biraz Çılgınca Olduğunu Düşündü'. Sanatçı Yue Minjun, Milyon Dolarlık NFT Koleksiyonunu Düşen Kripto Piyasasında Piyasaya Sürüyor."

Related Posts
Devamını Oku

Dijital Sanat Evreni Epson’la Genişliyor

Epson lazer projeksiyon teknolojisi, görsel sanatlar ve mekan enstalasyonları gibi çeşitli alanlarda etkileyici ve sürükleyici bir sanat deneyimi yaşatıyor.
Total
0
Share