Kripto Cüzdan Nedir?: Takas, para ve kripto cüzdanlar…

NFT Wiki köşemizde NFT’nin ne olduğunu merak eden okurlarımızın işini kolaylaştırmak istiyoruz.  Yazarlarımızdan Uğur Erden’le yaptığımız “Nedir Bu NFT?” sorgulamasında kripto cüzdanlara değinmezsek olmazdı. Sorularımıza devam ediyoruz: “Kripto cüzdan nedir?”

“Uğur;

İlk insanlar bir nesneyi verip başka bir nesneyi alarak ihtiyaçları olmayan değerli şeylerle ihtiyaçları olanları takas etmiştir. Bu takas verilen nesne ile alınan nesnenin değerinin kişiye özel olması nedeniyle oldukça sorun oluşturmuştur.  Bu sebeple zamanla takas usulüne sabit bir değer olan para eklenir. O zamandan bu yana belli bir coğrafyada, belli bir topluluğun para biriminin değeri sabit kabul edilmiş ve takaslar para ve nesne arasında yapılmaya başlanmıştır. Bir süre sonra para taşımak da insanlar için ciddi bir sorun hâline gelmiş ve para dijitalleşerek onun yerini banka kartları almıştır. Dijitalleşen dünya ile coğrafya sınırı olmaksızın alışveriş yapmamızı ise banka kartları sağlamıştır. Bugün ise hayatımızda yeni bir kavram var: Kripto cüzdan.

Kripto cüzdan nedir?

Kripto cüzdan, Ethereum, Bitcoin, Avax (Avalanche), FTM (Fantom), Matic (Polygon) vs. kripto paraları saklayabileceğiniz dijital cüzdana verilen addır. Bu sayede söz gelimi bir NFT almak istiyorsanız, bu cüzdan sayesinde ücretini ödeyerek onu yine bu cüzdana alabilirsiniz. Veya bir kripto para ile başka birini yine bu cüzdan sayesinde takas edebilirsiniz. Her cüzdan kişiye özeldir ve bir adresle kesinleştirilir. Bu adres bir çeşit IBAN gibi düşünülebilir. Kişiye özel bu adres sayesinde NFT’nizin veya kripto paranızın sahibi olduğunuz ağ üzerinde netleştirilir. Böylece kimin neye sahip olduğu hiçbir şekilde karışmaz. Fakat her ağın kendine özel bir kaydı bulunur, dolayısıyla hangi ağda işlem yaptığınız önemlidir. Yani Ethereum ağında yaptığınız bir işlemi, Fantom ağında görüntüleyemezsiniz bu yüzden hangi ağda işlem yaptığınızı unutmayın.”

Önceki

OpenSea'nin Eski Yöneticisi, 'NFT Dolandırıcılığı ve Kara Para Aklama' Suçlarından Tutuklandı

Sonraki

Mona Lisa’ya Pastalı Saldırı NFT Oldu

Related Posts
Devamını Oku

Sanatçılar Blockchain’i Aldatabilir mi?

Cevabımız tabii ki hayır. Blockchain’ler proof-of-work adını verdiğimiz protokoller üzerinden işliyor. Bu protokoller yapılan işlemlerin her defasında kusursuz…
Devamını Oku

Doxxing Nedir?

Doxxing, NFT alanında veya sadece internette olsanız da muhtemelen çokça duyduğunuz bir terimdir. Anlamı “dox’u yani dokümanı düşürme” ifadesinden…
Devamını Oku

Token (Jeton) Nedir?

Dağıtık defter teknolojisinin kriptoparalar haricinde bir diğer uygulama örneği olarak ortaya çıkmıştır. Mevcut bir blokzinciri üzerinde bir proje…
Devamını Oku

Airdrop (Bedelsiz Dağıtım) Nedir?

Kripto para proje ekiplerinin, ücretsiz olarak veya önceden belirlenmiş bazı şartları (talep formu doldurma, sosyal medya paylaşımı, beğenme…
Devamını Oku

Cryptography (Kriptografi) Nedir?

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir…
Devamını Oku

Metamask Nasıl Kullanılır?

“NFT Nedir?” sorusuyla başladığımız NFT Wiki soruşturmalarımıza kripto cüzdan hakkında merak edilenlerle devam ediyoruz. Bu bölümün konusu ise…
Devamını Oku

NFT satın almak için en doğru yer neresi?

“NFT Nedir?“, “NFT’nin fiyatını belirleyen nedir?“, “Doğru NFT Nasıl Seçilir?” gibi sorularımıza cevap veren yazarlarımızdan Uğur Erden NFT…
Devamını Oku

Nedir bu NFT?

“Non-fungible token”ın kısaltması olan NFT, Türkçeye birebir çevirecek olursa “değiştirilemez jeton” anlamına geliyor. Ancak bu çevirinin çoğumuz için…
Total
0
Share