Kripto Cüzdan Hakkında Merak Edilenler: “Kripto Cüzdan Türleri Nelerdir? “

Okurlarımız için hazırladığımız NFT Wiki köşemizde kripto paralar, kripto cüzdan ve metamask konusunu aydınlatıyoruz. Yazarlarımızdan Uğur Erden’e tek tek sorduk: “Kripto cüzdan türleri nelerdir?”, “Metamask nedir?”, “Metamask nasıl kurulur?”;

Uğur:

“Kâğıt cüzdan, fiziksel cüzdan ve dijital cüzdan olmak üzere belli başlı üç farklı kripto cüzdan türü vardır.

Kâğıt cüzdanlar doğrudan bir kâğıdın üzerine yazılı bir kodun dijital bir ortama aktarılmasıyla kullanılan cüzdan çeşididir. Oldukça güvenli fakat bir o kadar kullanışsızdır. Üstelik kâğıdın ömrü göz önüne alındığında çeşitli riskler de barındırır. Dolayısıyla pek tercih edilmezler.

Fiziksel cüzdanlar, flash bellek tarzında bir donanımın içerisinde kripto varlıklarınızın, şifrelenerek taşındığı cüzdan çeşididir. Kâğıt cüzdanlara göre çok daha fazla tercih edilirler ve kullanımı da oldukça kolaydır. Cüzdanınızı bir bilgisayara bağlayarak rahatça içerisindeki kripto varlıkları takas edebilirsiniz. Üstelik sadece kullanacağınız zaman bilgisayara bağlayacağınız için oldukça güvenlidirler. Eğer bir fiziksel cüzdan kullanıyorsanız kriptolarınız daima elinizin altında demektir. Bu cüzdan çeşidine sürekli internet bağlantısı gerektirmemesi nedeniyle ayrıca cold wallet (soğuk cüzdan) adı da verilir. Fiziksel cüzdanların en yaygını Ledger’dir.

Bir diğer cüzdan türü ise doğrudan bilgisayarınıza veya telefonunuza kuracağınız bir program aracılığıyla kripto varlıklarınızı saklayacağınız ve işlem yapacağınız bir cüzdan çeşididir. Fiziksel cüzdana göre daha az güvenli olmasına karşılık daha kullanışlıdır ve en çok tercih edilen cüzdanlardır. Coin98, Trust Wallet, Coinbase Wallet, Metamask vs. birçok farklı dijital cüzdan vardır. Bunlardan en fazla tercih edilen Metamask’tır.

Metamask nasıl kurulur?

Metamask bir program olduğu için öncelikle onu indirmelisiniz. İndirmek için eğer bilgisayar kullanıyorsanız buradan devam edin.

Eğer cep telefonu kullanacaksanız, telefonunuzun işletim sistemine göre Play Store veya Apple Store gibi uygulama indirme merkezinize Metamask yazarak uygulamayı bulup indirebilirsiniz.

Uygulamaya giriş yaptığınızda sizi şu ekran karşılar:

“Get Started” butonuna tıklayarak devam edin. Eğer programı ilk defa kullanıyorsanız karşınıza çıkan iki seçenekten “Create a Wallet”ı seçin. Bu ekranda size çeşitli uyarılar yapılacak, dikkatle okuduktan sonra eğer bunları kabul ediyorsanız “I Agree” diyerek ilerleyin. Sıradaki ekranda bir kendinize bir parola belirlemeniz gerekecek:

Burada bundan sonra programı açarken kullanacağınız parolayı belirlemeniz gerekmektedir. Eğer bu parolayı unutursanız programı silip tekrar yüklemeniz yeterli olacaktır, o yüzden unutursanız endişelenmeyin. Şifrenizi belirleyip ilerlediğinizde “kurtarma kelimeleri”nin (Recovery Phrase) ne kadar önemli olduğuna dair bir video izlemeniz istenecek. Sonraki ekranda kurtarma kelimeleriniz size verilecektir.

Bu kelimeler ve sıralama hayati derecede önemlidir. Sizin cüzdanınızla asıl bağlantınızı, daha sonra cüzdanınıza bağlanabilmenizi ve hatta cüzdanın sahibi olduğunu doğrulamanızı sağlayacak olan şey bu kelimelerdir. Bu kelimelere sahip olmayan bir kimse cüzdanınıza erişemez, siz dahil. Diğer yandan sahip olan herkes de cüzdanınıza erişebilir. O yüzden bu kelimeleri kimseyle paylaşmadan iyi bir şekilde saklayın.

Zaten uygulama da bunu yaptığınızdan emin olmak için sonraki aşamada size kelimeleri soracaktır. Doğru şekilde kelimeleri sıraladıktan sonra cüzdanınız açılmış olacak. Artık Etherium ağında işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Fakat Avax, Fantom, BSC gibi başka ağlara da geçiş yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda yardımınıza şu site koşacak:

https://chainlist.org/

Bu sitede sağ üst kısımdaki connect wallet’a tıklayıp cüzdanınızı bağlayın ve arama kısmına bağlanmak istediğiniz ağın adını yazın. Aşağıda aradığınız ağı bulup tekrar connect wallet’a tıklayıp Metamask’ınızdan onay vererek ağ bilgilerini cüzdanınıza kaydedebilirsiniz.

Ardından aşağıdaki resimde gösterilen kısımdan istediğiniz ağı seçerek ağlar arasında geçiş yapabilirsiniz:

Yukarıda IBAN gibi düşünebileceğiniz bir adresten bahsetmiştik. O adresi de aşağıdaki resimde göreceğiniz kısma tıklayarak kopyalayabilirsiniz:

Bu adres, sizin kişisel kripto adresinizdir ve sadece size aittir. Bu adrese gelecek herhangi bir kripto varlık sizin demektir, tıpkı IBAN’ınıza gelen para gibi…

Metamask’ı kurduk ve temel bilgileri öğrendik. Peki nasıl alışveriş yapacağız?”

Devamı için takipte kalınız…

Önceki

Apple, NFT Ticaret Kartları ve XR İçin Hazırlanıyor mu? Cevabı Bugün "Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı"nda

Sonraki

Efsanevi Milan Kadrosunun NFT’leri 100 Bin TL’ye Satıldı!

Related Posts
Devamını Oku

Sanatçılar Blockchain’i Aldatabilir mi?

Cevabımız tabii ki hayır. Blockchain’ler proof-of-work adını verdiğimiz protokoller üzerinden işliyor. Bu protokoller yapılan işlemlerin her defasında kusursuz…
Devamını Oku

Doxxing Nedir?

Doxxing, NFT alanında veya sadece internette olsanız da muhtemelen çokça duyduğunuz bir terimdir. Anlamı “dox’u yani dokümanı düşürme” ifadesinden…
Devamını Oku

Token (Jeton) Nedir?

Dağıtık defter teknolojisinin kriptoparalar haricinde bir diğer uygulama örneği olarak ortaya çıkmıştır. Mevcut bir blokzinciri üzerinde bir proje…
Devamını Oku

Airdrop (Bedelsiz Dağıtım) Nedir?

Kripto para proje ekiplerinin, ücretsiz olarak veya önceden belirlenmiş bazı şartları (talep formu doldurma, sosyal medya paylaşımı, beğenme…
Devamını Oku

Cryptography (Kriptografi) Nedir?

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir…
Devamını Oku

Metamask Nasıl Kullanılır?

“NFT Nedir?” sorusuyla başladığımız NFT Wiki soruşturmalarımıza kripto cüzdan hakkında merak edilenlerle devam ediyoruz. Bu bölümün konusu ise…
Devamını Oku

NFT satın almak için en doğru yer neresi?

“NFT Nedir?“, “NFT’nin fiyatını belirleyen nedir?“, “Doğru NFT Nasıl Seçilir?” gibi sorularımıza cevap veren yazarlarımızdan Uğur Erden NFT…
Devamını Oku

Nedir bu NFT?

“Non-fungible token”ın kısaltması olan NFT, Türkçeye birebir çevirecek olursa “değiştirilemez jeton” anlamına geliyor. Ancak bu çevirinin çoğumuz için…
Total
0
Share