Doxxing Nedir?

Doxxing, NFT alanında veya sadece internette olsanız da muhtemelen çokça duyduğunuz bir terimdir. Anlamı “dox’u yani dokümanı düşürme” ifadesinden gelir. Birçok kişi bunu bir siber zorbalık eylemi olarak görüyor. Öte yandan, NFT ve kripto alanında doxxing, dolandırıcıları yok etme çabasında önemli bir araç hâline geldi.

Yani bazen birini doxxlamak iyi midir yoksa her zaman için zorbalık mıdır? 

Basitçe söylemek gerekirse, doxxing (veya doxing), bir kişinin kimliğini ve/veya kişisel bilgilerini yayınlama eylemidir. Elbette bu, halihazırda mevcut olmayan bilgileri ortaya çıkarmak anlamına gelir. Birçoğuna göre doxxing, bir siber zorbalık şeklidir. Çünkü bu bilgiler kişinin izni olmadan halk ile paylaşılır. Aslında diğer bir amacı da Doxing uygulamalarındaki hedef alınan kişi ile olan yoğun kutuplaşmayı çevrimiçi dünyadan gerçek dünyaya taşımaktır. Bilgisayar korsanları ayrı ayrı yerlerde bulunabilecek olan tüm bu bilgileri bir araya getirerek ulaşımı kolaylaştırmayı da hedefler. Sonuç olarak, insanlar internet kültüründeki uygulamaya çok fazla tepeden baktıklarından bazı kavramlar tam anlaşılamıyor.

Neden doxxing denir?

“Doxxing” ve “doxxed” terimleri, belgeler kelimesinden gelir. Açıklamak gerekirse, Web 1.0’ın ilk günlerinde hacker kültürü, belgeleri “dokümanlar” ve ardından “dox” olarak kısalttı. Bu nedenle doxxing eylemi, birisine “belgeleri bırakmaktır”. Söz konusu belgeler genellikle adresler, telefon numaraları veya mali kayıtlar gibi şeyler olacaktır.

İlginç bir şekilde, ikonik hacker topluluğu Anonymous , terimi popüler hale getirmek için kredi alıyor. Kolektif, genellikle yanlışları ortaya çıkarmak için belirtilen çıkarlar doğrultusunda, önemli şahsiyetleri doxxing yapmakla ün salıyor.

NFT alanında doxx olmak ne anlama geliyor?

Birçok internet alt kültüründe olduğu gibi, anonimlik günümüzün NFT kültürünün ve genel olarak kriptonun önemli bir yönü. Her ne kadar bunun değişmeye başladığına dair bazı argümanlar çıksa da.

Özünde, NFT alanındaki bazı insanlar yüzlerini göstermeden veya gerçek adlarını kullanmadan çevrimiçi iletişim kurmayı seçiyorlar. Bazıları için bu, örneğin güvenlik nedenleriyle, bilgisayar korsanları ve diğer suçlular için daha kolay bir hedef olmamaları içindir. Diğerleri için, bu sadece kültürün bir parçası. İnsanların metaverse’de kendileri için yeni kimlikler yarattığı bir geleceğe bir selam olsun!

Bununla birlikte, NFT alanındaki bazı kişilerin isimsiz kalmak yerine kendilerini doxx haline getirmeleri için çok fazla baskı oldu. Özellikle, bu, son birkaç ay içinde NFT alanında gördüğümüz çok sayıda dolandırıcılık olayından kaynaklanmaktadır.

Ne yazık ki, anonim isimler adı altında hareket eden kötü aktörler, insanları dolandırmak ve hiçbir sonuçla karşılaşmamak için çok kolay bir zaman geçirdiler. İster çevrimiçi kimlik avı yoluyla ister anonim NFT proje kurucuları olarak olsun, insanlar NFT alanındaki kanonlara güvenmekte daha zorlandı. Bu, özellikle proje kurucuları olmak üzere daha fazla insanın (genellikle sadece yüzlerini göstererek) doxxing yapmasına yol açtı.

Önceki

XFunds, İlk Fiziksel NFT Koleksiyonunu Çıkarıyor

Sonraki

Bored Apes NFT Şampanya Şişesi 2,5 Milyon Dolara Satıldı

Related Posts
Devamını Oku

Sanatçılar Blockchain’i Aldatabilir mi?

Cevabımız tabii ki hayır. Blockchain’ler proof-of-work adını verdiğimiz protokoller üzerinden işliyor. Bu protokoller yapılan işlemlerin her defasında kusursuz…
Devamını Oku

Token (Jeton) Nedir?

Dağıtık defter teknolojisinin kriptoparalar haricinde bir diğer uygulama örneği olarak ortaya çıkmıştır. Mevcut bir blokzinciri üzerinde bir proje…
Devamını Oku

Airdrop (Bedelsiz Dağıtım) Nedir?

Kripto para proje ekiplerinin, ücretsiz olarak veya önceden belirlenmiş bazı şartları (talep formu doldurma, sosyal medya paylaşımı, beğenme…
Devamını Oku

Cryptography (Kriptografi) Nedir?

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir…
Devamını Oku

Metamask Nasıl Kullanılır?

“NFT Nedir?” sorusuyla başladığımız NFT Wiki soruşturmalarımıza kripto cüzdan hakkında merak edilenlerle devam ediyoruz. Bu bölümün konusu ise…
Devamını Oku

NFT satın almak için en doğru yer neresi?

“NFT Nedir?“, “NFT’nin fiyatını belirleyen nedir?“, “Doğru NFT Nasıl Seçilir?” gibi sorularımıza cevap veren yazarlarımızdan Uğur Erden NFT…
Devamını Oku

Nedir bu NFT?

“Non-fungible token”ın kısaltması olan NFT, Türkçeye birebir çevirecek olursa “değiştirilemez jeton” anlamına geliyor. Ancak bu çevirinin çoğumuz için…
Total
0
Share