Bir NFT’nin fiyatını belirleyen nedir?

NFT Wiki köşemizde NFT’nin ne olduğu konusunda akıllarda soru işareti bırakmak istemiyoruz. “Nedir Bu Nft?” yazımızda Uğur Erden ile başladığımız soru-cevaplara devam ediyoruz: Bir NFT’nin fiyatını belirleyen nedir?

Uğur:

“Burada doğrudan değerlemenin ne olduğunu anlatmak zor olduğu kadar anlamsız da… Dolayısıyla şöyle düşünmek en doğrusu olacaktır: Bir satıcı ve bir de alıcı var. Satıcı elindeki NFT’ye bir fiyat biçer ve alıcı da o NFT için çeşitli değişkenlerle, ne kadar para verebileceğini ölçer, her ikisinin buluştuğu fiyatta ise alışveriş gerçekleşmiş olur. Ama fiyat neye göre bir noktada netleşir?

Bunun koleksiyondan koleksiyona değişen bir cevabı var. Bazı koleksiyonlar gerçekten çok güzeller ve onlar gerçek birer sanat eseri. Mesela Refik Anadol’un bir eseri bu grupta düşünülebilir. “Machine Hallucinations – Nature Dreams: AI Data Sculpture 2021 1/1” isimli eser 300 Etherium’a yani, 1 milyon dolardan fazlaya satılmıştır. (Şu an yaklaşık 800 bin dolar.)  Tek ve nadirliği çok yüksek bir sanat eseri için bu fiyatlar verilebiliyor. Bazılarımıza çok yüksek gelebilecek olan bu fiyat tam da satıcı ile onu alan alıcı arasındaki değerlemeyle ilgili… O NFT’ye biçilen değer bu… Meraklıları şuradan ulaşabilir:

www.opensea.io/assets/0x495f947276749ce646f68ac8c248420045cb7b5e/68483326672459316920266716658531229662210905007040428048847675536440521916417

Bazı koleksiyonlar ise sanatın yanına bir de topluluk gücü ekler. Bunun en güzel örneği şüphesiz ki Erherium ağında satılan “CryptoPunks” koleksiyonudur. Piksel çizimlerden oluşan çeşitli insan portreleri içeren koleksiyon piyasaya çıktığı ilk andan beri büyük bir ilgi görüyor. Bu koleksiyona sahip olmak hem gerçek dünyada bir ayrıcalık kabul ediliyor hem de sizin topluluğa giriş biletiniz oluyor. Topluluğun gücüyle iyi NFT serileri keşfedebilmeniz ve fikir alışverişi yapabilmeniz sağlanıyor. Burada yapılan en yüksek satış tam 124.457 Etherium. Yani 320 milyar dolardan fazla… Meraklılar lütfen şuradan buyrun:

www.opensea.io/assets/0xb47e3cd837ddf8e4c57f05d70ab865de6e193bbb/9998

Her ne kadar NFT’nin hayatımıza girişi çok yeni olsa da onun kendi içerisindeki yenilik arayışı oldukça hızlı devam etmektedir… Bu bağlamda bir tür sanal dünya olan metaverse oluşturmayı hedefleyen koleksiyonlar da var. Bunların arasında öne çıkanlardan biri elbette “Polychain Monsters”dır. Bu koleksiyon çocukluğumuzda topladığımız Pokemonları andıran bir tarzda çeşitli nadirlik seviyesine sahip yaratıkları elde edebildiğiniz bir şekilde tasarlanmıştır. Fakat elde etmekle kalmazsınız, onlarla oyun da oynayabilirsiniz. Şu an deneme sürümünde olsalar da çok yakın bir gelecekte tam işlevselliğe kavuşacağını iddia ediyorlar. Diğer yandan Polychain Monsters bu kadarla kalmaz, elde ettiğiniz NFT’ler üzerinden Pmon adını verdikleri coini kazanmanızı da sağlar. Nasıl ki eskiden topladığınız futbolcu kartlarıyla takımın ürünlerini elde edebiliyorsanız, Polychain Monsters NFT’leri aracılığıyla da para kazanabilirsiniz. Bu sayede para kazanmak için elimizdeki nadir NFT’yi satmak zorunda kalmazsınız. Artık bir yandan oyun oynayarak eğlenebilir bir yandan da pasif gelir elde edebilirsiniz. İnternet sitesi şudur:

www.polychainmonsters.com/

Şimdilik sebepler bunlar ama NFT dünyası onları almanız ve saklamanız için çok daha fazla seçenek sunacak gibi. Peki, her şey bu kadar güzel mi? Hiç mi sorun yok NFT tarafında? Her NFT alınabilir mi?”

Yazarlarımızdan Uğur Erden bu soruları ve daha fazlasını cevaplandırmaya devam edecek.

KAPAK GÖRSELİ: Hamza Kırbaş ( Sanatçıyı Instagram’da takip etmek isterseniz @hamzakirbass )

Önceki

Mor ve Ötesi Grubundan İnönü Stadyumu Konserine Özel NFT Koleksiyonu

Sonraki

Dijitalin Liderleri Digital Age Tech Summıt’te Buluştu

Related Posts
Devamını Oku

Sanatçılar Blockchain’i Aldatabilir mi?

Cevabımız tabii ki hayır. Blockchain’ler proof-of-work adını verdiğimiz protokoller üzerinden işliyor. Bu protokoller yapılan işlemlerin her defasında kusursuz…
Devamını Oku

Doxxing Nedir?

Doxxing, NFT alanında veya sadece internette olsanız da muhtemelen çokça duyduğunuz bir terimdir. Anlamı “dox’u yani dokümanı düşürme” ifadesinden…
Devamını Oku

Token (Jeton) Nedir?

Dağıtık defter teknolojisinin kriptoparalar haricinde bir diğer uygulama örneği olarak ortaya çıkmıştır. Mevcut bir blokzinciri üzerinde bir proje…
Devamını Oku

Airdrop (Bedelsiz Dağıtım) Nedir?

Kripto para proje ekiplerinin, ücretsiz olarak veya önceden belirlenmiş bazı şartları (talep formu doldurma, sosyal medya paylaşımı, beğenme…
Devamını Oku

Cryptography (Kriptografi) Nedir?

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir…
Devamını Oku

Metamask Nasıl Kullanılır?

“NFT Nedir?” sorusuyla başladığımız NFT Wiki soruşturmalarımıza kripto cüzdan hakkında merak edilenlerle devam ediyoruz. Bu bölümün konusu ise…
Devamını Oku

NFT satın almak için en doğru yer neresi?

“NFT Nedir?“, “NFT’nin fiyatını belirleyen nedir?“, “Doğru NFT Nasıl Seçilir?” gibi sorularımıza cevap veren yazarlarımızdan Uğur Erden NFT…
Devamını Oku

Nedir bu NFT?

“Non-fungible token”ın kısaltması olan NFT, Türkçeye birebir çevirecek olursa “değiştirilemez jeton” anlamına geliyor. Ancak bu çevirinin çoğumuz için…
Total
0
Share