Boğaziçili öğrenciden Türkiye’nin ilk tarım NFT’si

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Haluk Gül, Anadolu’daki çiftçi kadınlara destek olmak ve yerli üretimi desteklemek için Türkiye’de ilk tarım NFT’sini geliştirdi. Projenin pilot çalışmasında Aydın’da yaşayan çiftçi dört kadın yetiştirdikleri incirleri NFT olarak satışa sunmaya hazırlanıyor.

NFT (Non-fungible token) yani Türkçe çevirisiyle “değişimi mümkün olmayan para ya da çip”, fotoğraf, video, ses ve diğer dijital bir dosyanın bazı özel uygulamalar kullanılarak NFT açık artırma pazarına yüklenmesiyle oluşturuluyor. Eşsiz bir koda sahip ve sanat eseri olarak tanımlanabilecek NFT, genellikle kripto para birimleri kullanılarak el değiştirebiliyor. Daha önce dünyada ilk NFT düğün takısı projesini yapan ekipte yer alan Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Haluk Gül, bu kez ilk tarım NFT çalışmasını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

“TÜRKİYE’DE İHRACATIN ARTMASINA KATKI SUNABİLİR”

Aydın’da incir yetiştiricisi dört kadının pilot çalışmasında yer alacağı projeyle, yetiştirilen ürünler dünyanın her yerinde satışa sunulabilecek. Sanal para birimleriyle incir, elma ve kiraz gibi tarım ürünlerini satın almanın mümkün hale geleceğini belirten proje sahibi Gül, NFT olarak satışa çıkacak ürünlerle, Türkiye’de kırsalda yaşayan çiftçi kadınların desteklenerek, yerel ekonomilere katkı sağlanabileceğini söylüyor.

Bunun için yerelde kadın çiftçilere, projenin ve NFT teknolojisinin iyi anlatılması gerektiğini de ifade eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Haluk Gül, projenin detaylarını şöyle anlatıyor:

“NFT düğün takısı projesinin ardından, Türkiye’nin her bölgesinde yaşayan çiftçi kadınlara, gelişen NFT teknolojisinden faydalanarak nasıl destek olabileceğimi düşündüm. Aydın’da köyde yaşayan dört çiftçi kadınla görüşerek onları projeye katılmaya ikna ettim. Şimdi yetiştirdikleri incirlerin kurusunu dünyanın dört bir yanında NFT olarak satışa çıkarmaya hazırlanıyoruz. Türkiye’de bir ilk olan bu yaklaşımın bir pazarlama modeli olarak benimsenmesini umuyorum. Bu sayede Türkiye’de kırsalda yaşayan kadın girişimcilerin sayılarının artması mümkün hale gelebilir ve Anadolu’da yerli üretim yapan yerel ekonomilerin gelişmesi için yeni bir vizyon ortaya çıkabilir. NFT olarak satışa çıkacak ürünler sanal para birimleriyle satın alınacağı için bu proje sayesinde tarım ile blokzincir teknolojisi de bir noktada buluşacak. Ancak daha da geliştirmek için desteğe ihtiyaç var.”

Önceki

Metaverse'teki Yeni Sanal Avatarlardan Moda Alanına Haftanın NFT Gündemi...

Sonraki

"Lazy Lions" 1. Yıl Dönümlerini Kutluyorlar 

Related Posts
Devamını Oku

Dijital Sanat Evreni Epson’la Genişliyor

Epson lazer projeksiyon teknolojisi, görsel sanatlar ve mekan enstalasyonları gibi çeşitli alanlarda etkileyici ve sürükleyici bir sanat deneyimi yaşatıyor.
Total
0
Share