NFT, Metaverse, Web3 Üzerine Türkçe Kitaplar

Dijital dünyamızı yeniden şekillendiren NFT, metaverse ve Web3 gibi kavramlar, blokzincir gibi yeni gelişimleri daha iyi kavramak adına Türkçe basılan kitapları sizler için derledik. Sanal aleme dair merak ettiklerinizin cevaplarını bu kitaplarda bulabilirsiniz.

Bitcoin: Kripto Para ve NFT Rehberi

Yazar: Batuhan Pınarbaşı

Yayınevi: Matrix Yayınları

“Merkezi olmayan finans uygulamalarının gittikçe popülerleştiği bu dönemde dünya, blok zinciri teknolojisi ile takip edilemez bir hızda değişiyor ve gelişiyor. 
 
 Yatırımlar, para anlayışı ve sanat eserleri farklı anlamlar kazanıyor, “bankasız bankacılık” gibi terimler ortaya çıkıyor, yalnızca birkaç pikselden oluşan maymun resmi milyonlarca dolara satılıyor. İnsanlar sanal dünyalarda dükkanlar açmak veya gayrimenkul satın almak için binlerce lira harcıyorlar. Asıl soru şu; Buna değer mi?” Cevapları bu kitapta…

Blokzinciri Teknolojisi ve NFT’ler

Yazar: Dr. Çağla Gül Şenkardeş

Yayınevi: Ceres Yayınları

“Bu kitap blokzincir teknolojisi ve kripto varlıkları en basit şekilde ve farklı alanlardan üretilen yaklaşımlarla anlamanız için tasarlandı. Teknolojinin temel çalışma prensibi ve kripto varlık çeşitlerinin anlatımının dışında NFT’lere özel hazırlanan bölümde Refik Anadol ile yapılan söyleşi ve farklı sektörlerdeki uygulamaları üzerine bilgiler de bulacaksınız. Kitabın son bölümü ilk defa yazar tarafından bilimsel Dünya Kadın Kongresinde literatüre eklenmiş olan “Kriptofeminizm” teorisine ilişkin fikirler içermekte ve bu teknolojinin ekosisteminde cinsiyet rollerini tartışmaktadır.
Blokzincir teknolojisini anlamak herkes için çok önemli. Çünkü web2.0 “takipçi” ve “kullanıcı” konseptleri ile kapitalizme bir anlamda yenilip bireyi güçsüzleştirirken, blokzincir teknolojisi ile birlikte web3.0’ün söylemsel alanı “katılımcı, sahiplik ve üyelik” konseptleri etrafında inşa edilerek bireyi güçlendirecek bir altyapıya işaret ediyor.
Blokzincir ve kripto varlıklar üzerine hem teknik hem kavramsal hem de ontolojik olarak farklı bilgilerin paylaşıldığı bu kitap, sizlere disiplinler arası bir tartışma ve anlatı sunuyor.”

Blokzinciri Teknolojisi ve Kripto Paraların Hayatımızdaki Yeni Yeri

Yazar: Hakan Atabaş

Yayınevi: Ceres Yayınları

“Yerleştikleri bölgede bulunan altın madenini işlemeyi başardılar. Anadolu’daki uygarlığa en büyük katkıları ekonomi açısından oldu. Altın madenlerini işleyerek sikkeler bastılar ve adaletinden sürekli şüphe duyulan değiş-tokuş yönteminin sonunu getiren değer ekonomisini yarattılar. Tarihteki ilk parayı bastılar. Lidyalılar.

Parayı elinde tutan güçlü kabul edilir. Bilgiyi elinde tutan ise her şeyin sahibidir. Her gün internet ortamında milyarlarca bilgi paylaşılıyor. Son zamanlarda sıklıkla yaşanılan skandallar ise bu bilgilerin kontrolünün nasıl kolay el değiştirebileceğini gösteriyor.

Elinizde tuttuğunuz bu kitap ise son zamanlarda çığır açan Blokzinciri ve Kripto Para’nın günümüzde kaybolmuş olan güvenliğimizi nasıl geri getirdiğini, gelecekte ise bu teknolojinin nasıl devrimlere yol açacağını anlamanız için bir belge niteliğinde.

Ekonomi, Finans, Ticaret, Sağlık, Lojistik, Emlak, Hukuk-Adalet Sistemi, Eğitim, AR-GE, Alışveriş, E-Ticaret ve daha birçok alanda Blokzinciri teknolojisinin hayatımıza katacağı yenilikleri ve farklı girişim fikirlerini yakalayacağınız bu kitap, yeni bir teknolojiye atacağınız adımda rehber olacaktır.”

Dijital Çağda Muhasebe (Blok Zinciri, Kripto Paralar, NFT ve Metaverse)

Yazar: Züleyha Yılmaz Soğuksu

Yayınevi: Ekin Basım Yayın

Blokzincir, NFT, kripto paralar, NFT ve metaverse ile ilgili pek çok kaynak bu kitapta.

Yapay Sen: Yapay Zekâ ve Zihin Geleceği

Yazar: Susan Schneider

Yayınevi: Tellekt

“İnsanlar kısa vadede dünyanın en zeki türü olmaktan çıkabilir. Yapay zekâ çalışmalarındaki ilerleme hızı göz önüne alındığında çok yakın bir gelecekte insan seviyesinden daha yüksek bir zekâ ve yeni nesil yapay zekâların ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor. Peki bu gelişmelerin zihnin geleceği için anlamı nedir?

Yapay Sen’de Susan Schneider, yapay zekânın yeni yönlere doğru yol alması kaçınılmaz olsa da ileriye doğru mantıklı bir yol haritası çizmenin elimizde olduğunu; yapay zekâ teknolojisi beyni yeniden şekillendirirken ve potansiyel olarak makine zihinleri yaratırken çok dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor. Zira Homo sapiens, zihin tasarımcıları olarak, nasıl kullanacağını tam olarak bilmediği “araç”larla, yani benlik, zihin ve bilinçle oynayacak. Ancak Schneider’a göre bunların doğasının yetersiz bir şekilde kavranması, yapay zekâ ve beyin geliştirme teknolojisinin kullanımına zarar verebilir, hatta bilinçli varlıkların yok olmasına ya da acı çekmesine neden olabilir. Dolayısıyla, algoritmaların altında yatan felsefi meseleleri kavramak zorundayız.

Robotlar gerçekten bilinçli olabilir mi? Elon Musk ve Ray Kurzweil gibi teknoloji liderlerinin ileri sürdüğü gibi yapay zekâyla birleşebilir miyiz? Zihin sadece bir program mıdır? Bilinç, karmaşık zekânın kaçınılmaz bir yan ürünü müdür? Zihin tasarımının genel tehlikeleri nelerdir? Yapay zekâya dair bu zorlu sorulara yanıt arayan Yapay Sen, cesur yeni dünyamızdaki seyrimizin nasıl olacağını merak eden okurlar için kapsamlı bir araştırma sunuyor.”

Metaverse-Meta İnsana Hazır mısın?

Yazar: Emrah Kaya

Yayınevi: Nemesis Kitap

“Emrah Kaya on dokuz yıllık deneyimiyle “insanlık tarihinin en büyük iş ve teknoloji deneyimi” dediği metaverse kavramını tüm argümanlarıyla açıklıyor. Hızla büyüyen sanal gerçeklik endüstrisini ve toplumun radikal bir şekilde yeniden şekillenmesini öngörüleriyle aktaran Kaya, birçok konu başlığı altında oldukça anlaşılır bir dille okura aynı mesafeden sesleniyor.

Metaverse insanlığın dijital ikizini oluşturacağı yeni bir Dijital Rönesans: Yeni insan, yeni dünya, yeni evren, hatta öte-evren.”

Metaverse Dijital Oyun Psikolojisi

Kolektif. Hazırlayanlar: Prof. Dr. Nevzat Tarhan-Aylin Tutgun Ünal

Yayınevi: Der Yayınları

“Metaverse ile sanal bir evren oluşturuluyor. “Evren ötesi” anlamında kullanılması şuradan kaynaklanıyor: Şu an fiziksel gerçeklik yani fiziksel dünya, yaşadığımız dünya var. Şimdi de bir sanal gerçeklik oluşturuldu. Üçüncüsü ise bilim kurgu. Bilim kurgu oyunlar var. Bu oyunlardan bir tanesinin şu anda 350 milyon oyuncusu var. Bu oyunlar o üç teknolojiyi birleştiriyor ve bir şekilde sanal bir cennet sunuyor. Herkes kendi cennetini bilim kurgu çerçevesinde yazabilecek, oluşturabilecek, kendi holografik avatarını 3D olarak tasarlayacak ve bu avatarın içerisinde avatar arkadaşıyla o evrene girecek, orada sokaklarda dolaşacak, oyunlara girecek. Oradan çıktıktan sonra avatar arkadaşıyla restorana gidecek, yemek yiyecek. Mesela pop sanatçısı Tarkan, avatarıyla konser verecek, hemen sen de avatarınla oraya gideceksin. Tabii bunların hepsi tamamen sanal gerçeklik içerisinde olacak.
Metaverse iyi amaçlarla kullanılırsa hayatı kolaylaştırabileceği gibi iş ve ekonomi hayatını hızlandırabilir. Sosyal hareketliliği arttıramaz ama dijital hareketliliği arttırabilir. Sanal gerçeklik şu anda tedavilerde kullanılıyor. Teknoloji iyi amaçlarla kullanılırsa iyiye, kötü amaçla kullanılırsa kötüye hizmet eder. Teknolojiye karşı olmak yerine ‘onu ideallerimize uygun nasıl kullanırız?’ diye düşünmek gerekiyor. İşte bu kitapta Metaverse ile Dijital Oyun Psikolojisi çok boyutlu olarak ele alınıyor.
Dijital oyunların etkileri, bağımlılığı, kişilerarası ilişkiler ve antisosyal davranışlardaki rolü, eğitimde ve hatta işe alım süreçlerinde kullanımı, metaverse, dijital avatarlar, kişilik özellikleri ile ilişkileri, çocuklara olumlu ve olumsuz etkileri gibi pek çok bölüm ile dijital oyun psikolojisi, alanında uzman yazarlar tarafından kaleme alınıyor. Faydalı olması temennisiyle.”

Önceki

Metaverse’de Marka Karakteri Yaratmak

Sonraki
Lorem İpsun (Sonat Ergür)

Eserleri ABD, Çin ve İngiltere'de Sergilenen Lorem İpsun ile Tanışın!

Related Posts
Total
0
Share