NFT Dünyasının Kökenlerini Anlamak için Okumak Gereken Dört Kitap

Oldukça yeni bir kavram olduğu için NFT ile ilgili basılı güvenilir kaynak bulmak çok da kolay değil. Konunun popülerliğinden faydalanmak için piyasaya sürülen ve bir çoğu internetteki bilgilerden derlenen kitapların güvenilirliği ve derinliği tartışılabilirken, dijital dünyada ücretsiz olarak dağıtılan yayınların arkasında ise genellikle bir NFT koleksiyonunu tanıtmak amacı gizli. Ancak buna rağmen NFT konusunda temel bilgi edinmek isteyen araştırmacılar seçeneksiz değil. Eğer NFT dünyası ile ilgili temek bilgi sahibi olmak istiyorsanız başta Ethereum olmak üzere blockchainler hakkında yazılmış olan kaynakları incelemenizi öneriyoruz.

ETHEREUM – Henning Diedrich
Diedrich bu kitabı NFT’nin popülerliğinden yıllar önce 2016’da yazmış olsa da, yazarın eseri blockchain ve crypto para birimleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen için hala geçerli bir kaynak.

Yazar kitabında Cypherpunks’tan başlayarak dijital para birimlerinin oluşumunu, blockchainin gücünün nereden aldığını, smart contract’ların doğuşunu ve bu alanda önümüze çıkabilecek olası sorunların altını çiziyor.

BLOCKCHAIN DEVRİMİ – Don Tapscott ve Alex Tapscott
Tapscott’ların kitabı her ne kadar blockchainlerin yapısını ve arkasındaki teknolojisi sorguluyor olsa da, daha çok Bitcoin ve crypto para birimleri üzerine yoğunlaşıyor.

Bu nedenle kitap NFT’nin kültürel alanda yarattığı değişiklikler değil, NFT’nin getirdiği yatırım fırsatları ile ilgilenen kişilere kaynaklık edebilir. Daha önce Wikinomics ve The Digital Economy gibi kitaplara imza atmış olan Dan Tapscott’ın eski bankacı Alex Tapscott ile birlikte yazdığı kitap yedi farklı bölümden oluşuyor ve okuyucularına blockchainin yaratacağı fırsatlarla ilgili de bilgiler sunuyor.

CRYPTOASSETS – Chris Burniske ve Jack Tatar
Burniske ve Tatar’ın kitabı bu yazıda bahsettiğimiz diğer iki kitaba benzer bir içeriğe sahip olsa da, onlardan bir yıl daha sonra yazıldığı için nispeten daha güncel bir içeriğe sahip. Ancak unutmayalım ki üç kitap da günümüzden yaklaşık 5 yıl önce satışa sunuldu. Bu listede en güncel eserler yerine onlardan bahsetmemizin nedeni bu kitapların günümüze kadar blockchain ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen insanlara kaynaklık etmiş olması.

Kitap crypto yatırımları geleceğin fırsatı olarak okuyucularına sunmanın yanı sıra bu alanda yapılacak olan yatırımların nasık çeşitlendirilebileceği ya da risklerden nasıl kaçınılabileceği konularında da bilgi veriyor.

BLOCKCHAIN – Stephen P. Williams
Williams’ın 2019 tarihli kitabı kendinden öncekilere kıyasla daha detaylı değerlendirmeler yapıyor. New York Times, Newsweek gibi saygın kaynaklara yazdığı yazılarla tanınan yazar tanımlamalarında daha marjinal bir dil seçip, “devrimci bir kayıt sistemi”, “asla değiştirişip hacklenemeyecek bir yapı” gibi tanımlamalara yöneliyor.

Eğer NFT’lere gücünü veren blockchainlerin neden güvenli olduğunu, bu ağların ne gibi yenilikleri doğuracağını ya da toplumlar üzerinde ne etkiler yaratacağını merak ediyorsanız öneririz.

Önceki

Hintli Sanatçının NFT Satışlarında Ukrayna Hilesi

Sonraki

Reklamcılar NFT'nin Yükselişinden Neden Korkuyor?

Related Posts
Total
0
Share