NFT Dünyasının En Pahalı Eserleri

2021 NFT adına çok parlak bir yıl oldu. Öyle ki Collins Sözlük (Collins English Dictionary), “NFT”yi 2021 yılının kelimesi seçerken milyon dolarlık satış haberleri tüm dünyanın ilgisini çekti. Resim, müzik, sinema derken pek çok sektör hızla NFT evrenine giriş yaptı.

Peki sektörde yapılan milyonlarca satış arasında en büyük rakamlara hangi eserler ulaştı? NFTIFY editörlerinden Esin Hamamcı NFT dünyasının süperstarlarını gözünde dolar işaretleri belirerek derledi.

Beeple – Everydays: The First 5000 Days & Crossroad & Human One

2021 yılının en önemli satışı Beeple’ın “Everydays: The First 5000 Days” eseri oldu. Bu eser sadece 2021’in değil şimdiye kadarki tüm NFT satışlarının da rekortmeni ünvanını kazandı. Beeple’ın eseri NFT’yi piyasasına ilgiyi arttırıken daha önce blockchaini bile duymamış kitlelerin “NFT nedir?” diye sormasına neden oldu. 69 milyon dolara satılan NFT Beeple’ın “Everdays” serisi için 13 yıl boyunca yaptığı 5000 jpeg resim kolajından oluşuyor. Eser Christie’s müzayede evinde açık artırmaya çıkarılmış ve bu yüksek rakamlı satış, Beeple’ı yaşayan en pahalı sanatçılardan biri yapmıştı.

NFT piyasasına artkan ilgiye öncülük eden Beeple’ın başka bir eseri olan “Crossroad” ise sanatçının 2020 Amerika Başkanlık yarışı hakkında yaptığı bir çalışmaydı. İlk olarak kasım ayında Nifty Gateaway $66.666 ‘a satılan, “Biden Kazandı” ve “Trump Kazandı” olarak 2 parçadan oluşan iş, ikincil satışları sayesinde rekor kıran işler girdi. Beeple, NFT’sinin ilk satışına eklediği notta seçimi Donald Trump kazanırsa “Trump Kazandı” tasarımına dönüştüreceğini açıklamış, Joe Biden’ın seçimi kazanmasının ardından ise söz konusu NFT Trump’ı küçük düşüren bir esere dönüştü. Eser, önce koleksiyoner Pablo Fraile’e satıldı, 4 ay sonra ise el değiştirerek anonim10 isimli koleksiyoncunun oldu.

Yine Beeple’ın çalışmalarında olan “Human One”ı ise 28 milyon dolara satıldı. “Human One” hem NFT hem de elektronik heykel olarak diğer NFT’lerden farklıydı. Sanatçının distopik bir manzarada yürüyen astronot figürü, 7 metrelik bir eser ve alüminyum bir çerçeveye yerleştirilmiş 4 büyük LED ekrandan oluşuyor. Bu eser, hem fiziksel ve hem dijital olarak tanımlanıyor ve eserdeki figür sürekli değişen görüntüler eşliğinde yürüyor. Bu görüntüler ise blok-zincirde saklanan video kliplerden rastgele seçiliyor. Böylece kendini sürekli yenileyen bir eser oluyor. Beeple, eserle ilgili yaptığı basın açıklamasında blok zincirine yeni tasarımlar eklemeyeceğini söyledi.

Murat Pak’ın “Clock”u & “Merge”i

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın özgürlüğünü ve serbest bırakılmasını amaç edinen AssangeDAO, bir NFT kampanyası başlatarak anonim sanatçı Murat Pak ile bir iş birliği yaptı. Adı Pak ve Assange tarafından “Censored” olarak belirlenen proje 7 Şubat’ta açık arttırmaya çıktı ve koleksiyondaki NFT’lerden “Clock” 16.953 ETH’ye (52.7 milyon $) satıldı. Böylece “Clock” Beeple’ın “Everydays: The First 5000 Days” isimli eserinden sonra dünyadaki en pahalı NFT oldu. Açık artırmadan elde edilen gelir Assange’ın hukuki mücadelesini destekleyen, kâr amacı gütmeyen kuruluş Wau Holland Foundation’a bağışlandı.

Murat Pak’ın 2-4 Aralık’ta açık arttırmada satışa çıkan NFT koleksiyonu “Merge” kısa sürede 91.8 milyon dolarlık satışa ulaştı. Yarım saat süren erken erişim periyodunda 299 dolarlık taban fiyatla satışa sunulan koleksiyon açık artırmanın sona erdiği 4 Aralık’ta 266.885 token’lık bir satış hacmine ulaştı.

Ringers by Dmitri Cherniak

New York’ta yaşayan Kanadalı dijital sanatçı Dmitri Cherniak’ın “Ringers”ı Art Blocks Curated’ın en sevilen koleksiyonlarından biri oldu. “Ringers”, üretken bir sanat platformu olan Art Blocks Curated’dan 7 milyon dolara satıldı.

Satın alma işleminden kısa bir süre sonra sanatçı Cherniak şöyle bir tweet attı:

“JPEG fabrikasında iyi günler.”

Bu NFT’lerden biri sadece birkaç ay önce OpenSea’de Three Arrows Capital adlı bir kripto para yatırım şirketine 5,8 milyon dolara satıldı.

Edward Snowden’ın Stay Free’si

En çok satan bir diğer eser ise Edward Snowden’ın “Stay Free” çalışması.

Aynı zamanda son zamanların en ünlü ihbarcılarından Edward Snowden, 5.4 milyon dolardan fazla satılan “Stay Free” adlı NFT sanat eseri için bir açık artırma başlattı. Bu sanat eseri, Snowden’ın, Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) kitlesel gözetleme davasına karşı verdiği karar belgelerinden oluşturduğu bir kombinasyon görüntüleri içeriyor. NFT’nin orijinal portre ise İngiliz fotoğrafçı Platon tarafından çekildi.

Esrede NSA için müteahhit olarak çalışan Snowden, NSA ve diğer uluslararası istihbarat teşkilatlarının ülkede yürüttüğü farklı kitleleri gözetleme programları hakkında bilgi veriyor. Böylece milyonlarca kişinin mahremiyetini ihlal eden belgeleri de sızdırmış oluyor. Bu nedenle Snowden, birden Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en tartışmalı isimlerden biri hâline geldi. Amerikan Hükümeti tarafından hain olarak damgalandı. Snowden ise yakın zamanda 2020’de çifte Rus vatandaşı olduğu Rusya’ya kaçtı.

“Stay Free” Pleasrdao tarafından 2,224 Nisan’da 5.4 ETH (16 milyon $ ‘dan fazla) karşılığında satın alındı.

XCOPY – Right-click and Save As guy & All Time High İn The City

XCOPY adlı kripto sanatçısının “Right-click and Save As guy” adlı eseri 6,1 milyon dolara (1,600 ETH) satıldı. Londralı sanatçı XCOPY, ölüm ve distopya gibi konularla ilgileniyor.

Sanatçının Superrare’da satışa çıkan bir diğer eseri ise “All Time High İn The City”. Bu titreşimli, hareketli görüntü, önceki satıştan sadece birkaç ay sonra, Ocak 2022’de yaklaşık 4,5 milyon dolara satıldı.

Mad Dog Jones- “REPLICATOR”

Dünyanın önde gelen müzayede evlerinden biri olan Phillips, Mad Dog Jones lakaplı dijital sanatçı Michah Dowbak’ın “REPLICATOR” adlı eserini açık artırmaya çıkardı. 12 Nisan 2022’de müzayede evinde açık arttırmaya çıkacak eserin satışı 23 Nisan 2022’ye kadar devam edecek.

Satışa çıkacak orijinal NFT’de şehirdeki bir ofisten gece manzarası izleniyor. Sahnenin ortasında bir fotokopi makinesi görseli gözüküyor. Fotokopi makinesinin ekranında ise “Kopyalamaya hazır” yazısı bulunuyor.

Ayda bir NFT üretecek eserin içerisinde yeni sanat eserleri de dijital olarak üretilmiş olacak. Jenerasyon 6 ayın sonunda 7’ye gelindiğinde üretim duracak. Bu süre zarfında ayda bir NFT olmak üzere eser kendi içerisinden 75 ila 300 farklı sanat eseri daha üretecek. Ortalama üretimin 220 olacağı tahmin ediliyor. Şu anda ise eserin satış fiyatı CyrptoArt’ta 4,5 milyon dolar olarak gözüküyor.

Önceki

Lucien Smith'ten NFT Projesi: SEEDS

Sonraki

Ethereum'u Kim Kurdu?

Related Posts
Total
0
Share