Dijital Sanat Platformu “dART” Hakkında Tüm Merak Edilenler

Samsung, dijital sanatın gelişimine destek olmak amacıyla dART Platformu’nu hayata geçiriyor. Proje kapsamında oluşturulan uzman kurulu ile birlikte bugün -16 Mayıs Pazartesi- özel bir etkinlikle dART Platformu tanıtıldı. Ben de NFT ile ilgilenen biri olarak dART Platformu’nun yeniliklerini merak edip, konuşmacıları takip ettim.

Samsung Electronics Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Gökpınar’ın ev sahipliğinde, 42 Maslak’ta Goodspace’te gerçekleşen etkinlikte Devrim Danyal ve Hakan Yılmaz konuşmacı oldu. Etkinliğe Samsung Electronics Türkiye Başkan ve CEO’su Philip Choi de katıldı.

Devrim Danyal, NFT’lerin nasıl işlediğinden, ne olduğundan ve adını neden bu kadar sık duymaya başladığımızdan bahsetti. NFT’ler sadece sanat alanı için değil artık pek çok sektör için yeni bir sertifika sistemi. İleride evimizin kapısını dahi NFT sistemleri dahilinde açabileceğiz. Akıllı uygulamalarla jpeg animasyonları evimizdeki ekranda da izleyebileceğiz. Danyal, bu teknolojinin şu anda yapılabilir bir durumda olduğunu belirtti.
Ancak burada önemli bir nokta var, sanatçının güvenlik hakları için neler yapması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Samsung’un dART Platformu da, o portal içerisindeki herkese bu tarz bilgiler vermeyi hedefliyor. Bunların nasıl yapıldığının anlatıldığı, sadece sanatçılar için değil, koleksiyonerler ve ilgililer gibi alıcılar için de eğitimler olacak. Sadece sanat kesimi için değil dünyadaki 8 milyar insan için güven duygusunu kendisinde hissedebilmesini istiyor dART. Bunun için Web3 dünyasına, akıllı telefonlara, tabletlere, cüzdanlara ve bu dünyaya alışıyor olmamız gerekecek. Danyal, NFT’leri sadece sertifika özelliği ile sınırlamaktan çıkarıp şöyle bir iddiada bulunuyor: NFT’ler “para”nın bugünkü bildiğimiz yapısını ortadan kaldırarak, insanlara istedikleri materyale değer atfedebilecekleri, bizleri belki de takas sistemine geri götürecek bir araç.

Barış Gökpınar, dART’ın yapısını anlatırken eğitimlerin uzman kişiler tarafından verileceğinin altını çizdi. Herkese açık ve kapsayıcı bir yapısı olacağını ve kendisini sürekli olarak yenileyen bir anlayışla ilerleyeceğini aktardı:

“Samsung olarak, halihazırda telefon, tablet gibi mobil cihazlarımızla dijital sanat üretimine katkı sunuyoruz. Ayrıca, Lifestyle TV ekranlarımızla dijital sanatı sergileme konusunda da alternatif sunuyoruz. Dijital ürünlerimizi dijital sanatı da kapsayacak şekilde tasarlıyor ve sunuyoruz. Sanata verdiğimiz desteği teknolojiyle birleştirirken, dART Platformumuzla da bu alanda uzman, ülkemizin dijital sanat ve NFT teknolojileri alanında öncü isimlerinden oluşan bir uzman kurulu oluşturduk. Portalımızı alanında uzman isimlerin moderasyonunda sürekli olarak besleyerek, hem dijital sanatın dünyadaki gelişimi, hem de Türkiye’de bu alanda yaşanan yenilikler hakkında güncel, yol gösteren ve bu alanı sahiplenen bir platform olarak herkesin kullanımına sunuyoruz. Portalımız içerisinde oluşturacağımız akademi ve online eğitimlerle sanatçıları ve gençleri de bu alanda geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, uzman kurulumuzun katkılarıyla ülkemizin önde gelen dijital sanatçılarının atölye ve stüdyolarına ziyaretler düzenleyecek; uzmanlarımızla üniversitelerin ilgili fakültelerine konuk olacağız. Çalışma teknikleri ve rutinlerini, ilham kaynaklarını yerinde öğreneceğiz. Tüm merak
edilenleri kendilerine sorma fırsatı bulacağız. Oluşturacağımız Dijital sanat ve NFT sözlüğü ile de merak edilen kavramların hepsine yanıt vereceğiz. Yine dijital sanat ve NFT ile ilgili önde gelen isimleri platformumuzda konuk edecek, YouTube sohbet serileri ile yaşayan ve sürekli güncellenen bir bilgi kaynağı sunacağız. Ayrıca, dijital sanat sergileri için kürasyon tarafında yönlendirmelerde bulunmayı, ülkemizde bu alanda çeşitlilik oluşmasına katkı sunmayı da amaçlıyoruz. Türkiye’deki genç sanatçıları desteklemek ve dijital sanatı geliştirmek için çıktığımız bu yolda yaptığımız ilk etkinliğimizde küçük bir sergi oluşturmamız için eserlerini paylaşan sevgili Hakan Yılmaz, Ecem Dilan Köse, Yasin Yaman, Necmi Deniz Akıncı ve Berk Kır’a teşekkürlerimi sunuyorum.”

Soldan sağa: Barış Gökpınar & Devrim Danyal & Hakan Yılmaz

Hakan Yılmaz ise dART için şöyle söyledi:

“Nasıl ki bir şair, şiir yazarken kelimenin anlamını genişletmeye çalışıyorsa ben de bir dijital sanatçı olarak, dijital sanatın anlamını ve alanını genişletmeye çalışıyorum.
Bu yolculukta, bana yol arkadaşlığı edebilecek birçok güvenilir dosta ihtiyacım oluyor. Benim için Samsung ve dArt onlardan biri. Samsung ve dART ekibi ile, dijital sanat eserlerinin alanını ve anlamını genişletebileceğime olan inancım ve umudum giderek artıyor.”

Yılmaz, sanat deneyiminin son dönemlerde nasıl değiştiğinden bahsetti. Dijital sanatın yeni bir akım değil, artık yeni bir “dönem” olduğunun altını çizdi. Bu dönemin içinde de kripto sanat, yapay zeka… gibi akımlar var. Dijital sanat da bir dijital devrimdir ve diğer devrimler gibi sessiz sedasız yapılmıştır, diyor sanatçı. NFT bir sanat değil, sanat sertifikasıdır. Örneğin Hakan Yılmaz, Teknoloji Bakanı’na sattığı eseri NFT olarak verdiğini ancak bunun eseri “NFT sanatı” yaptığı anlamına gelmediğini, NFT’nin sadece bunun belgesi olduğunu söyledi. Yılmaz, çok sık karıştırılan NFT’nin de tanımını yapmış oldu. Eskiden nasıl ki bir eser satıldığında kâğıt parçasına imzalı bir hak devredişi söz konusuysa şimdi bunların hepsi NFT üzerinden dijitalleşti. Yılmaz, görsel üretmek ve sanat eseri üretmek arasında fark olduğunun altını çizdi. Örneğin kendisi her gün sanat eseri üretiyor. Bu bir disiplin ve kendisi de genç sanatçılara disiplini tavsiye ediyor.

Konuşmada NFT’ler için kiralama sürecinin de gelmekte olduğu belirtildi. Kiralayanlar temel olarak 3 hakka sahip olacak. Eseri kesip biçemeyecek, formuyla oynayamayacak, onu conversional olarak kullanamayacak.


Hakan Yılmaz: “Eski pigmentler piksel oldu.”

Yılmaz, ekranda gösterilen bir dijital sanat eseri ile geleneksel sanatta renklerin nasıl yakalandığını karşılaştırdı: Geleneksel sanatta bir rengi yakalamak için çok farklı teknikler deneniyordu; örneğin sarı renk için yumurta kırmak ya da veterinerle çalışıp at kılından fırça üretmek gibi. Da Vinci de farklı bir teknik inova edip Mona Lisa’yı üretti. Fotoğrafçı da ressam da sonuç itibarıyla bir ekrana bakıp resim yapıyor. Hepsi ekranlar üzerinde gelişen olaylar. Yapay görüntü ise insan gözüne iyice yaklaşıyor. Örneğin sinema çok sevildi, giderek insan gözüne yaklaştı; televizyon gelişti. Sinema perdesinden beri görüntüler bilgisayar, telefon ve şimdi de yapay zekayla gözümüze doğrudan ekleniyor. Hologramlar da teknolojileri iyice büyüten bir olay oluyor. Bu konuda da örneğin volume pixel teknolojisi geliştiriliyor.

Görüntü ve görme üzerinden Yılmaz’ın kitap tavsiyeleri ise Gombrich’in Sanatın Öyküsü kitabı ve Berger’in kitapları üzerine oldu. Kendisi bir sanatçı olarak hem eskiyi hem de yeniyi sıkı takip ediyor.

Ekran teknolojileri nereye gidiyor?

Elit teşhir malzeme üretmek adına ne gibi yenilikler var? Samsung, ekran teknolojilerini her an geliştirmeye devam ediyor. Samsung’un dünyada 7 Ar-Ge, 7 yapay zeka merkezi var. Bu teknolojileri geliştiren ve sanata dönüştürmeye çalışan binlerce çalışanı var. Konuşmada çok daha güncel teknolojik çözümler sunulacağının müjdesi verildi.

dART Platformu hakkında daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Esin Hamamcı

esin@nftify.com.tr

Önceki

Bir Kripto Gazetecisi, Dijital Kitap Kulübüne Giriş Bileti Olarak NFT'leri Kullanıyor

Sonraki

Spotify, ABD'de NFT Denemeleri Üzerine Çalışıyor

Related Posts
Total
1
Share